DogađajiDruštvoTurizam

Otvoren 23. Sajam suhomesnatih proizvoda „Pršutijada“

U petak, 14. februara u selu Mačkat otvorena je manifestacija posvećena suhomesnatim proizvodima i tradiciji „Pršutijada“, koja će trajati do 16. februara.

Manifestacija je svečano otvorena u Porti crkve Svetog Proroka Ilije obraćanjem predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića koji je pozdravio mnogobrojne goste i ljubitelje tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja.

Foto: TO Zlatibor

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suhomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, Eko Agrara Zlatibor i Kulturnog centra „Zlatibor“.

Na ovogodišnjem sajmu koji je okupio veliki broj proizvođača svi posetioci mogu videti, probati i kupiti suhomesnate proizvode, prvenstveno svinjsku i goveđu pršutu, ali i druge specijalitete poput slanine, stelje i kobasice.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u različitim kategorijama. Selo Mačkat je poznato po velikom broju proizvođača suhomesnatih proizvoda koji se vekovima unazad tradicionalno pripremaju u ovom zlatiborskom selu.

Foto: TO Zlatibor

Proizvođači su predstavili svoje proizvode, a stručni žiri ocenio je najbolje među njima. Pobednici ovogodišnje „Pršutijade“ su:

Kategorija kobasica:

  1. Radomir Šopalović;
  2. Aleksandar Čeliković;
  3. Nikola Brković;

Kategorija ovčija stelja:

  1. Mitar Marić;
  2. Vladimir Andžić;
  3. Ilija Stojanović;

Kategorija slanina:

  1. Jelena Stojanović;
  2. Mitar Marić;
  3. Marko Stojanović;

Kategorija svinjska pršuta:

  1. Mitar Marić;
  2. Marko Stojanović;
  3. Jelena Stojanović;

Kategorija goveđa pršuta:

  1. Aleksandar Radojičić;
  2. Mitar Marić;
  3. Jelena Stojanović.

Tokom ove trodnevne smotre pored bogate gastronomske ponude posetioci će imati priliku da uživaju i u bogato kulturno – umetničkom programu, kao i da učestvuju u nagradnoj igri. „Pršutijada“ u Mačkatu nije samo prilika da se uživa u specijalitetima zlatiborskog kraja, već i da se očuva tradicija i veština domaćih proizvođača.

Povezani tekstovi

Back to top button