Turizam

Turistički bum na Zlatiboru u prvoj polovini 2024. godine

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Zlatibor se ističe kao najposećenija destinacija među domaćim turistima i u prvoj polovini 2024. godine. U periodu od januara do juna, Zlatibor je zabeležio 463.086 noćenja domaćih gostiju, što predstavlja rast od impresivnih 26% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Ovi rezultati jasno pokazuju da Zlatibor i dalje najpopularnija destinacija, zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi turističkih atrakcija, kulturnih događaja i smeštajnih kapaciteta.

Osim Zlatibora, među najposećenijim destinacijama domaćih turista našli su se i Kopaonik, Beograd, Vrnjačka Banja i Sokobanja. Ova mesta su takođe zabeležila značajan broj noćenja, ali Zlatibor se i dalje ističe kao lider domaćeg turizma Srbije.

Kada je reč o inostranim turistima, Beograd je i dalje najposećeniji (10 odsto više noćenja stranih turista u odnosu na prethodnu godinu). Ovaj podatak potvrđuje da je prestonica Srbije i dalje omiljena destinacija za strane posetioce. Ipak, Zlatibor je ostvario izvanredan rezultat sa stranim gostima, zabeleživši povećanje broja noćenja za čak 37% u odnosu na prethodnu godinu. Time je postao destinacija koja je ostvarila ubedljivo najveći porast broja noćenja stranih turista u Srbiji. Ovaj rast ukazuje na sve veću prepoznatljivost Zlatibora na međunarodnom turističkom tržištu.

Novi Sad, Kopaonik i Niš su takođe među omiljenim destinacijama za strane turiste, ali posle Beograda, Zlatibor se već duži vremenski period nameće kao nezaobilazna stanica stranaca na turističkoj mapi Srbije.

Turistička organizacija Zlatibor nastavlja sa intenzivnim promotivnim aktivnostima i razvojem novih turističkih proizvoda, sadržaja i aktivnosti, kako bi zadržala ovaj pozitivan trend i unapredila turističku ponudu u skladu sa potrebama i očekivanjima posetilaca.

Podsećamo da je u toku Velika letnja nagradna igra u kojoj mogu učestvovati svi gosti Zlatibora koji su tokom svog boravka na planini evidentirani u Centralni informacioni sistem E-turista. Na ovaj način Turistička organizacija Zlatibor ukazuje na važnost kategorizacije smeštaja i vođenja uredne evidencije turista na Zlatiboru, sve u cilju rasta destinacije i unapređenja kvaliteta turističke ponude. Za učešće u nagradnoj igri gosti Zlatibora mogu se prijaviti svakog dana na info centrima i info pultovima Turističke organizacije Zlatibor. Izvlačenja vrednih nagrada su svakog petka na Kraljevom trgu. Sve prijavljene očekuje i veliko izvlačenje glavne nagrade iznenađenja 30. avgusta 2024. godine.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button