Istaknute vestiKulturaSport

13. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Izložbom u čast Siniše Mihajlovića 22. avgusta počinje 13. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Festival će biti otvoren specijalnom izložbom u Kulturnom centru Zlatibor u čast nedavno preminulog Siniše Mihajlovića, na kojoj će posetioci moći da vide privatne fotografije, lične stvari, dresove, pehare i medalje našeg proslavljenog fudbalera. Ova izložba je pre Zlatibora bila postavljena samo u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i u Novom Sadu, a na Zlatiboru će je otvoriti Miroslav Tanjga, direktor sportskog sektora u Fudbalskom savezu Srbije, inače Sinišin kum, i uz prisustvo Sinišinog brata Dražena.

Na 13. Međunarodnom festivalu sportskog filma (MFSF) Zlatibor 2024, koji se održava pod sloganom „Da pobedi olimpijski duh“, biće prikazano 77 domaćih i inostranih filmova o sportu u Kulturnom centru i na Kraljevom trgu na Zlatiboru, kao i u bioskopskoj sali Doma kulture u Čajetini. Posebna najava će biti održana 17. avgusta na međustanici zlatiborske Gold gondole, kada će biti prikazano ostvarenje na temu košarke, igrani film „Momak i devojke“, autora Ivice Vidanovića, najavila je Olivera Nikitović, direktor festivala.

Foto: Opština Čajetina

Selektor i urednik programa 13. MFSF Aleksandar Avramović je naglasio da će zainteresovani moći da vide autorske radove iz 25 zemalja i sa 4 kontinenta, što Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru svrstava u jednu od najreprezentativnijih smotri sportskog filma u svetu. Organizacioni odbor Festivala, na čelu sa Arsenom Đurićem, predsednikom Skupštine opštine Čajetina, je odlučio da priznanja za izuzetan doprinos sportu i filmu dodeli Odbojkaškom savezu Srbije (povodom stogodišnjice odbojke u Srbiji), Filmskim novostima (povodom 80 godina rada), Jugoslovenskoj kinoteci (povodom 75 godina rada), te legendarnim sportistima Ratku Rudiću (vaterpolo), Zoranu Musturu (vaterpolo), Vanji Grbiću (odbojka), Juretu Franku (alpsko skijanje), Zoranu Markoviću (sportski novinar) i glumcima Milenku Pavlovu i Slobodanu Bodi Ninkoviću, a Miloš Grlica, srpski atletski paraolimpijac, će dobiti Povelju heroj sporta i života „Nataša Kovačević“.

U ime suorganizatora 13. MFSF, Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, je istakao da razvoj Festivala prati razvoj Zlatibora kao turističke destinacije i da se i Opština Čajetina strateški opredelila za ubrzan razvoj spotskog turizma kroz ulaganje u značajno proširenje ponude kada je u pitanju mogućnost za organizaciju najvećih sportskih takmičenja i priprema sportskih ekipa tokom cele godine na Zlatiboru. „Od početka godine na pripremama na Zlatiboru je boravilo više od 50 sportskih ekipa i to je jedan od razloga zašto partnerski radimo sa organizatorima festivala sportskog filma“ naglasio je Živanović.

Filmove u takmičarskom programu će ocenjivati eminentni stručnjaci iz sveta filma: Dušan Bulić, scenarista i kreativni producent iz Srbije, Marijana Terzin Stojčić, viši stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke, te Vojko Korošec, direktor MFSF u Rogaškoj Slatini, u Sloveniji.

Festival traje od 22. do 25. avgusta, kada će zvanično biti proglašeni najbolji filmovi, a specifičnost ovogodišnjeg festivala je i Sportski dan za roditelje i decu, koji će biti održan 23. avgusta, sa početkom u 18.30 časova, u Parku u Čajetini.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button