Kultura

Izložba Aleksandre Kokotović otvorena u Galeriji Kulturnog centra

Pod nazivom „At the Edge of the Forest“, u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba umetnice Aleksandre Kokotović. Izložba je otvorena do 2. decembra svakog radnog dana od 10 do 17 sati. Kroz oblike, lelujave površine pokrivene bojom prikazuje prirodu na jedan moderan način i haos obojenih površina smiruje ravnim linijama koje prave balans.

Te linije provlače se kroz sve slike kao jedinstven pečat za regulisanje haosa. Kako umetnica kaže za svoju umetnost:

„Optičke iluzije pokazuju kako naš mozak filtrira senzorne stimuluse i uklapa ih u konstrukciju koja za nas “ima smisla”.

Ova izložba je 35. samostalna izložba Alekse Koko i ove slike su prvi put izložene u Srbiji. Umetnica je inspiraciju za ove dela našla u planinama iznad Kotora, iz ličniih porodičnih uspomena, a smatra da svako na njima može da ima asocijaciju na sopstveni pejzaž po sećanju ili neki drugi prikaz.

Da podsetimo, Aleksandra Kokotović je američko / srpsko / bosanska umetnica, rođena u Sarajevu. Život na tri kontinenta proširio je njenu percepciju i pristup umetnosti. Priredila je 34 samostalne izložbe u renomiranim institucijama, muzejima i galerijama i preko 50 grupnih izložbi: na Floridi, Havajima, u Vašingtonu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Litvaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Poljskoj, Bugarskoj, Albaniji, Maldivima… U statusu je samostalnog umetnika i diplomirala je na italijanskoj Accademia del Lusso.
Alaksandra je bila kandidat za poslanika u parlamentu BiH, ispred ekološke „Zelene stranke“, 2006. godine, koja se zalaže za očuvanje životne sredine, što nikako ne čudi imajući u vidu da je priroda njena velika pasija i inspiracija u svim životnim aspektima, isto kao i u umetničkom izražavanju.

Svi zainteresovani posetioci izložbu mogu posetiti svakog radnog dana, od 10:00 do 17:00 časova u periodu od 19. novembra do 02. decembra 2021. godine, a umetnica koja je izlagala na tri kontinenta, od Honolulua do Zlatibora, pohvalila je našu Galeriju i ambijent.

 

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button