Događaji

4. Kosijada u Krivoj Reci

Kosidba u Krivoj Reci, četvrta po redu, održana je u nedelju, 5.juna  2022. godine u organizaciji Udruženja „Pevačka grupa Kotren“ iz Krive Reke uz logističku podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Programom 4. Kosijade obuhvaćen je revijalni i takmičarski deo, u kome su nagrade uzeli Milojko Udovičić za najbržeg kosca, Ljubinko Aleksić za najstarijeg kosca, a najmlađi kosac bio je Danilo Cerović.

Nakon završenog takmičenja, sledilo je pevačko nadmetanje pod nazivom „Zapevaj grlo moje zlatiborsko“ u kome su se nadmetale muške i pevačke grupe pevačke grupe, kao i parovi u pevanju iz vika. Organizator, kao i učesnici programa ispunili su zadati cilj, a to je ručno košenje zlatiborskih livada, odnosno simbolično predstavili zlatiborsku mobu, praćenu udruženim radom uz nezaobilazni trubački orkestar i tradicionalno okrepljenje u pauzama.

S obzirom na mišljenje da je ručno košenje „muški“ posao, dama iz Krive Reke, Nada Cerović je svojim učešćem demantovala pretpostavku i za veoma kratko vreme, pokosila svoj deo livade. Ostali gosti su imali priliku da vide jednu od starih veština, ručno otkivanje kose za koju je potrebno ne samo dobro oko, već dobar alat (čakanac i bakvica) kao i izuzetna veština otkivanja kose koju Zlatiborci prenose generacijama unazad.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button