DruštvoPolitika

Dr Jovana Stojković (ZS): Posedovanje vatrenog oružja kod migranata krivično delo terorizma

Nisam pravnik, ali sam pitala pravnike šta znači to kada se kod nekog ilegalnog migranta na teritoriji Srbije pronađe automatsko oružje.

Rekli su mi da bi to trebalo da bude okvalifikovano kao krivično delo terorizma, ali ne znam da li je iko od tih privedenih ljudi optužen za terorizam u Srbiji, navela je dr Jovana Stojković, potpredsednica Zdrave Srbije (ZS) nakon sve češćih sukoba kako među samim migrantima, tako i između njih i lokalnog stanovništva Srbije.

Migrantska kriza, koja ima svoj vrhunac za građane pojedinih gradova i opština Srbije, kao što su Subotica, Кikinda, Novi Кneževac ili Obrenovac, nastavila je Stojković, uz sve češću upotrebu vatrenog oružja, predstavlja veliki problem za čije rešavanje ne postoji politička volja. Uverena sam, a to su mi potvrdili i građani koji su imali direktnih problema sa ilegalnim migrantima, da naša policija prati kretanje i aktivnosti migranata, da zna za sve ilegalne, prave vojne kampove, ali da nemaju odobrenje da pravovremeno i na pravi način reaguju. Niti od zvaničnih organa, niti iz medija, građani ne mogu da saznaju šta se dešava nakon privođenja nasilnih migranata tj. da li se oni krivično gone ili se odmah puštaju bez ikakve kazne.

Stojkovićeva je iznela lično iskustvo sa nedavne tribine u Subotici na kojoj su građani iznosili svoje probleme sa ilegalnim migrantima i koji su navodili često neadekvatno reagovanje policije koja bi im savetovala „ne otvarajte prozore i ne prilazite šumi“, toj šumi u kojoj je policija nedavno pronašla prave vojne kampove, sa automatskim naoružanjem i vojno sposobnim migrantima.

Da li se neko u Srbiji bavi time kako ti ilegalni migranti dolaze do automatskog oružja? Specijalizovana agencija Evropske unije za kontrolu naoružanja se bave samo procesom razoružavanja građana Srbije, a zašto se ne bavi i modelima razoružavanja ilegalnih migranata u Srbiji. Кod aktuelne vlasti nema političke volje za rešavanje ovog problema zato što se ona odavno prihvatila obaveze da prihvata te migrante, bez ikakvih bezbednosnih provera, a čak je i poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Brankica Janković nedavno izjavila do bi pusta sela Srbije trebalo da se nasele migrantima. Bivši ministar Zoran Đorđević je potpisao i takozvani Marakeški pakt o migracijama u kome se, između ostalog, navodi da će mediji u zemljama potpisnicama, samim tim i u Srbiji, samo pozitivno izveštavati o migrantima i da će svaki negativan stav u vezi sa njihovim aktivnostima u našoj zemlji biti posmatran kao govor mržnje, dodala je Stojković.

Zvanično ćemo pitati MUP da li je neko od tih migranata kod kojih je pronađeno automatsko oružje optužen za terorizam, da li se uopšte kažnjavaju i tako dalje. Ukoliko bude postojala politička volje, država bi odmah mogla da pojača odbranu državnih granica, čak i vraćanjem vojske, ukoliko ne postoji poverenje da policija to može da radi, zatim da pooštri uslove za boravak ilegalnih migranata u Srbiji.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/)

Sa druge strane, mediji bi mogli realnije da izveštavaju u vezi sa aktivnostima tih ilegalnih migranata, pogotovu onih koji poseduju naoružanje i koji borave u pravim vojnim logorima uz granice Srbije, kao i da izveštavaju o procesima koji se vode protiv tih nasilnih migranata. Time bi se neki budući nasilni migranti odvraćali od želje da dolaze u Srbiju u kojoj se takvo ponašanje strogo kažnjava. Srbija ne sme da bude prepoznata kao zemlja u koju može da se uđe bez dokumenata, da se u njoj nabavi oružje i da se radi šta se želi, zaključila je Stojković

Tomislav Stevović, poverenik Zdrave Srbije za Beograd, diplomirani ekonomista iz Obrenovca, beogradske opštine koja se, kao jedna od prvih, pre nekoliko godina srela sa migrantskim talasom je dodao da se u migrantskom centru u Obrenovcu konstantno nalazi preko 1.000 migranata.

„U Obrenovcu konstanto raste napetost u vezi sa nasilnim ponašanjem ilegalnih migranata. Građani se brinu za svoju bezbednost i za bezbednost svoje dece kada treba da idu u školu. Migranti dolaze u Centar za migrante kada žele, odlaze kada žele, svađaju se sa komunalnom milicijom i, povrh svega, nemaju nikakva dokumenta kod sebe“ naveo je Stevović.

Zdrava Srbija predlaže da se poboljša kontrola tih migranata, prvenstveno pored centara u kojima su oni nastanjeni, da imaju lična dokumenta kod sebe i da imaju određeno vreme kada mogu da dođu u centar Obrenovca. Oni konstantno prave žurke i okupljanja na javnim mestima i konstantno prave incidente i probleme. U prethodne dve godine su policiji često prijavljivani napadi na mlađe žene sa decom i tuče po parkovima uz korišćenje hladnog oružja, dodaje Stevović.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/)

Stevović je naveo da su građani Obrenovca pisali peticije, izlazili na ulice kada je to bilo potrebno, međutim, nikakvo konstruktivno rešenje nije napravljeno po tom pitanju.

„Mi iz Zdrave Srbije ćemo sigurno bolje da se pozabavimo tim problemom i da pokušamo da sa aktuelnim režimom nađemo rešenje kako da građani Obrenovca, ali i cele Srbije, žive bezbednije“ zaključio je Stevović.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button