Društvo

Episkop žički Justin u poseti Zlatiboru

Prvo jutro pravoslavne Nove godine i Malog Božića na Zlatiboru obeležila je poseta NJegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog Gospodina Justina. Verujući narod dočekao je Episkopa u porti zlatiborskog Hrama i pozdravio rečima „Blagoslovljen ko dolazi u ime Gospodnje“.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički Gospodin Justin uz sasluženje sveštenstva Hrama Preobraženja Hristovog služio je svetu arhijerejsku liturgiju. „Slava na visini Bogu, među ljudima dobra volja i na zemlji mir“, poruka je i pozdrav uz čestitke za srećno i berićetno novo leto Gospodnje koju je uputio Episkop žički okupljenim vernicima i celoj vaseljeni.

Da podsetimo, Zlatibor pripada Pravoslavnoj Eparhiji Žičkoj. NJegovo Preosveštenstvo Episkop žički Gospodin dr Justin (Stefanović) rođen je 26. maja 1955. godine u Čačku, od oca Stanislava u monaštvu Nektarija i majke Danice u monaštvu Hristine, dobivši na krštenju ime Miroslav. Osnovnu i srednju školu, kao i Ekonomski fakultet studirao u Beogradu. Svoj monaški život započinje 1980. godine u manastiru Crna Reka, gde prima monaški postrig 1983. godine od Episkopa raško-prizrenskog Pavla, potonjeg Patrijarha srpskog.

Foto: TOZ

Foto: TOZUporedo sa manastirskim poslušanjima upisuje Bogoslovski fakultet SPC u Beogradu i diplomira na njemu 1987. godine. U Atini završava postdiplomske studije na Bogoslovskom fakultetu Atinskog Univerziteta. Godine 1991. postaje iguman manastira Crna Reka.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 27. maja 1992. godine izabran je za vikarnog Episkopa hvostanskog i postavljen za zamenika obolelom Episkopu timočkom g. Milutinu, sa svim pravima i dužnostima eparhijskog arhijereja. Hirotonija je obavljena u manastiru Sopoćani na dan Svetih vrača Kozme i Damjana 14. jula 1992. godine. Hirotoniju je izvršio Patrijarh srpski Pavle, uz sasluženje velikog broja arhijereja.

Više od tri decenije bavi se umetnošću – izradom duboreznih krstova i drvorezbarenjem. Svoja umetnička dela izlagao je na više kolektivnih i samostalnih izložbi. Jedna od njih je izložba Savremena pravoslavna umetnost u galeriji Primenjene umetnosti 1995. godine u Beogradu. Povodom proslave jubileja – dvadeset godina njegovog arhipastirskog služenja u Timočkoj eparhiji, svoja umetnička dela Episkop Justin predstavio je i na samostalnoj izložbi pod nazivom “Sila Časnog Krsta“ u Narodnom Muzeju u Zaječaru 29. septembra 2012. godine.

Foto: TOZNa redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u maju 2014. godine izabran je za Episkopa žičkog. Za svoj dugogodišnji rad, kao eparhijski arhijerej, dobio je mnoga crkvena i društvena priznanja među kojima i zvanje počasnog građanina grada Zaječara, dodeljeno 2006. godine.Foto: TOZ

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pogledajte i
Close
Back to top button