Turizam

Gold gondola – deo prirode

Danas je prvi dan proleća, za mnoge najlepše godišnje doba koje je idealna prilika da se posetioci Zlatibora upoznaju sa bogatom prirodom koja krasi devet kilometara najduže gondole na svetu.

U susret Svetskom danu šuma 21. marta i Svetskom danu zaštite voda 22. marta, podsećamo da se trasa Gold gondole pruža preko dela Parka prirode Zlatibor u okviru koga se nalaze prostorne celine od značaja za očuvanje biodiverziteta uz obavezno poštovanje mera zaštite prirodnih dobara. 

JP „Gold gondola“ sve rekreativno-zabavne aktivnosti na međustanici prilagođava pravilima Parka prirode Zlatibor. Stanica na Ribničkom jezeru je naročito atraktivna putnicima koji vole tu da naprave pauzu i uživaju u raznovrsnim sadržajima prilagođenim principima očuvanja životne sredine. U poslednje vreme sve više kompanija je zainteresovano za tim bilding na međustanici koji uključuje air soft, orijentiring, streličarstvo, matine na gondoli i druge aktivnosti.

Savremeni poslovni svet je okrenut konceptu aktivnog odmora u prirodi, a prostor oko Ribiničkog jezera i na Torniku je idealan za relaksiranje i zabavu. Upravo u tom smeru razvija se ponuda Gold gondola sa ciljem da zadovolji potrebe modernog turiste na takav način da priroda ostane očuvana i za buduće generacije.

Foto: Gold gondola

Ribničko jezero, jedan od gorskih bisera Zlatibora, se nalazi na 8 kilometara od naselja Zlatibor, na pola puta do ski centra na Torniku i Manastira Uvac. Ono je po nastanku veštačko, drugo po veličini na Zlatiboru dužine 2 kilometra i okruženo četinarskom šumom. Jezero je, kako sam naziv kaže, bogato različitim vrstama ribe kao što su: klen, pastrmka, šaran, linjak i som.

Masovnost je izazovan aspekt turističkih destinacija u prirodi kao što je Zlatibor, ali uz pravilan i odgovoran pristup moguće je kreirati ponudu koja će zadovoljiti i posetioce i principe održivog razvoja. Gondola se trudi da svakim svojim potezom bude primer takve turističke atrakcije. Planirano je da čitav prostor u neposrednoj blizini jezera bude uređen kao eko park sa mogućnošću korišćenja bicikala na električni pogon, kao i električnih plovila koja nemaju emisiju štetnih gasova. Među novim sadržajima na Torniku naći će se i sve atraktivnija šetnja među krošnjama. Ovaj vid zabave naročito je popularan zbog mogućnosti da turisti dožive prirodu i ambijent iz novog ugla uživajući u posmatranju ptica i visokih krošnji četinara.

Foto: Gold gondola

Pored značajnog unapređenja ponude Zlatibora, koji je sada zauzeo sigurno mesto na globalnoj turističkoj mapi, „zlatna žičara“ doprinela je očuvanju životne sredine i zdravlja. Već sada je primetan dodatni pozitivan uticaj rada gondole usled smanjenja drumskog saobraćaja i emisije izduvnih gasova. Na taj način menjamo svest posetilaca Zlatibora, ali i lokalnog stanovništva, da je gondola poseban oblik javnog ekološkog prevoza po najmodernijim standardima.

Podsetimo da pogodni uslovi na Zlatiboru omogućavaju razvoj šumskih visinskih pojaseva sa primarnom i autohtonom šumskom vegetacijom, koja se nekada prostirala do samih planinskih vrhova. Od šumskih zajednica u najvećem stepenu su zastupljene mešovite zajednice belog i crnog bora – Pinetum nigrae silvestris. Biljni svet sadrži različite vrste drveća, žbunja, zeljastih biljaka, cvetnica, paprati, mahovina, lišajeva, gljiva i dr. Mnoge od njih su lekovite i poznate kao narodni čajevi koji su u ponudi Gold gondole kao autentični proizvod zlatiborskog kraja.

Prateći viziju Gold gondole kao društveno odgovornog preduzeća i težnju Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u zemlji, sve nove aktivnosti na trasi najduže gondole na svetu će se odvijati uz poštovanje najviših ekoloških principa.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button