Društvo

INKLUZIJADA na Zlatiboru

Krajem oktobra, Udruženje studenata sa hendikepom je, u studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ na Zlatiboru, održalo desetu po redu Inkluzijadu.

Cilj Inkluzijade je širenje svesti o socijalnoj inkluziji i pravima osoba sa hendikepom, a u proteklih 10 godina je više stotina studenata učestvovalo na ovoj manifestaciji. Po rečima Katarine Kel, koordinatorke za odnose sa javnošću Udruženja studenata sa hendikepom, ovog puta su učesnici, osim studenata, bili i srednjoškolci sa hendikepom za koje je organizovana obuka koja ih osnažuje da budu promoteri socijalne inkluzije u svojim lokalnim zajednicama. Katarina je navela da je ova jubilarna Inkluzijada morala da bude organizovana pod drugačijim uslovima nego do sada, zbog pandemije, ali to nije zaustavilo kontinuitet održavanja, druženje i stvaranje lepih uspomena.

Udruženje Zlatiborski krug iz Čajetine je, kao jedna od članica Mreže organizacija za decu Srbije sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa mladima i sa decom sa smetnjama u razvoju, za učesnike obuke pripremilo radionicu Omladinski aktivizam za socijalnu inkluziju – prepreke i ograničenja i njihovo prevazilaženje. Radionicu je vodila Vesna Belčević koja je na zanimljiv i kreativan način predstavila učesnicima neke od osnovnih principa omladinskog aktivizma.

Socijalna inkluzija kao jedna od najvažnijih društvenih tema, ovoga puta je povezala organizacije i institucije koje brinu o deci i mladima i kroz svoj rad primenjuju principe socijalne pravde i jednakosti. Trening je organizovan u okviru projekta podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta, u partnerstvu sa Nacionalnom kancelarijom za mlade i Mrežom organizacija za decu Srbije (MODS), koju je predstavljalo udruženje Zlatiborski krug iz Čajetine.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button