Kultura

Izložba slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića

Svečano otvaranje izložbe slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića, biće organizovano u petak  4. marta u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru.

Đorđe Stanić je rođen 1973. godine u Užicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku Istorije umetnosti. Samostalni je umetnik, živi i stvara u svom rodnom Užicu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama. Učesnik je mnogobrojnih likovnih simpozijuma. Đorđeva ulja na platnu su dinamična i ekspresivnog karaktera. Na platnima su prepoznatljivi motivi prirode, naselja i Đorđu svojstven senzibilitet. On nas kroz svoje stvaralaštvo približnije uvodi u duh sela i gradova Zapadne Srbije, ističući svojim snažnim izrazom zanemareni arhaični duh srpskog domaćinstva. Đorđeve slike su osveženje za posmatrače i ljubitelje umetnosti. Na njima je u prvom planu suštinska lepota ovog kraja i kako Đorđe i sam kaže: “Svojim slikama pokušavam da sačuvam od zaborava i ostavim budućim naraštajima iskonsku Zapadnu Srbiju, onakva kakva je, svu skrivenu u nekim procepima života i prirode, punu tradicije.“

Božidar Božo Joksimović rođen je 1971. godine u selu Skakavac, nadomak Kosjerića, gde provodi najviše vremena. Radi u Užicu od 1996. godine. Slika apstrakcije i religiozne teme sa manastirskim i crkvenim motivima. Takođe, oslikava interesantne etno kompozicije na drvetu. Božidarove rukotvorine i slike plene toplim bojama, snažnom linijom, jasnim potezima. NJegovi motivi seoskih kuća odišu atmosferom koja upućuje na toplinu doma i ljudsku bliskost. Poigravanje oblicima i namerne deformacije idealnih predstava kuća daju dodatnu čar ovim delima. Podsećaju nas na zanemarene porodične vrednosti i dobrobit čovečanstva. Na ovu likovnost nadovezuje se slikama religioznih motiva. NJegove slike su ekspresivne ali ne razbijaju osnovnu blagost motiva koje prikazuju.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor tokom marta, svim radnim danima od 10 do 17 časova.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button