Kultura

Izložba Tišine autora Lidije Živković i Darka Kuzmanovića

U četvrtak, 11. avgusta sa početkom u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor održaće se svečano otvaranje izložbe pod nazivom „Tišine“, autora Darka Kuzmanovića i Lidije Živković.

Izložba Tišina autora Lidije Živković, arhitekte i slikarke, i Darka Kuzmanovića, akademskog vajara, predstavlja fascinantan spoj različitih ali komplementarnih vizuelnih tehnika i stvaralačkih poetika. Na slikama Lidije Živković kao dominantni motivi se nalaze ribe, voda i zlato. Riba je u brojnim religijskim i mitskim predstavama simbol života, plodnosti, nebeskog blagoslova. Istovremeno simbolizuje mudrost „zlatnog ćutanja“ i skrivanja. Simbol istine, jeste Sunce, a njegov metal je zlato. Razotkrivanje i skrivanje, tišina i govor ne doživljavaju se kao dva različita događaja, već kao jedinstvo prisustvovanja u istini. Zlato je, kao i sunce, ambivalentan simbol – pored najviše vrednosti, svetlosti, ono simbolizuje i tajnu, istinu do koje se dolazi silaskom u dubine. U tradiciji misterija, tišini je, dodeljivano uzvišeno mesto skrivanja najviše vrednosti.

Skulpture Darka Kuzmanovića skladno dopunjuju i proširuju smisao slika Lidije Živković. U Kuzmanovićevom radu dominantan je simbol spirale koja povremeno zadobija formu zlatnog preseka, ukazujući na harmonizaciju i savršen sklad suprotnosti. Rast, širenje, razmotavanje, odmotavanje, obmotavanje, ispredanje i tkanje životnih niti istovremen je i saobrazan lutanju duša, preobražajima sopstva, povratku božanskom središtu neprekidnog ciklusa stvaranja, nastajanja i nestajanja, neskrivenosti i skrivanja. Gvožđe, kao težak, crn metal, simbol je materijalnosti, ali i zarobljenosti u apstraktne koncepte vremena i prostora, koji se mogu sagledavati i kao apriorne forme saznanja, ali i kao simboli tamnice ograničenog uma. Zlato je na Kuzmanovićevim skulputrama, upotrebljeno za spirale, orbite, simbole zlatnog preseka i zlatnog trougla, simbol „svetlosnog fragmenta“ bivanja, događaja izlaska iz tamnice materijalnosti i zaglušujućeg realiteta, trenutka prosvetljujuće spoznaje, obnove unutrašnjeg života i blistavog trenutka samorefleksije.

Sam naziv i koncept izložbe Tišina upućuje posmatrača ka stanju mirovanja, pokušaju razumevanja sveobuhvatnog smisla života u njegovim raznolikim pojavnim oblicima. Smisao sudara, spajanja, večnog kruženja žive i nežive materije, ostaje nedostupan onome ko ne može da pomeri fokus sa spoljnih, haotičnih i bučnih nadražaja i senzacija na prostor unutar sebe. Opus Tišina Lidije Živković i Darka Kuzmanovića poziv je ka toj slutnji.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button