KulturaTurizam

Koncert Uroša Dojčinovića i Tanje Andrijić održan na Zlatiboru

Veoma bogat program “Zlatiborskog kulturnog leta” ove turističke sezone upotpunjen je 31. jula na pravi način, odličnim koncertom gitariste Uroša Dojčinovića i operske pevačice soprana Tanje Andrijić.

Ovogodišnji koncertni program pod nazivom “Srpski tonovi mira i ljubavi” počeo je kompozicijom Petra Stankovića “Za mir, za mir!”, zatim je usledela kompozicija Atanasija Nikolića “Sve što mene okružava”, i koncert se nastavio kompozicijama ostalih srpskih kompozitora: Nikole Đurkovića, Isidora Bajića, Živka Hinića, Mirka Markovića, kao i tradicionalnim i gradskim pesmama.

Upečatljivi sopran, Tanja Andrijić, operska i koncertna umetnica, magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavanje je nastavila u Nemačkoj u klasi renomiranog profesora Rudolfa Pjernaja. Svoju karijeru je započela glavnim ulogama u majistaknutijim operskim kućama širom evrope među kojima su: Berlinska državna opera, Opera Lajpcig, Salcburški festival. Takođe je ostvarila značajne uloge u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i u Makedonskom Narodnom teatru u Skoplju. Objavila je pet albuma sa srpskom savremenom muzikom, od kojih je album “Zvezdane note” objavila za izdavačku kuću PGP-RTS.

Foto: TO Zlatibor

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, pedagog i publicista rođen je u Beogradu gde započinje učenje klasičnu gitare, zatim diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Republika Hrvatska), a potom završava Postdiplomske studije odbranivši dva doktorata na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozovskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Dojčinovićeva umetnička aktivnost obuhvata preko 3000 nastupa ostvarenih širom sveta, veliki broj radio i televizijskih emisija, više stotina održanih stručnih predavanja, majstorskih seminara i učešća u radu različitih domaćih i međunarodnih žirija.

Sledeći događaj u programu Kulturnog leta je već u utorak, 1. avgusta kada će od 20:30 časova na Kraljevom trgu nastupiti ansambla „Renesans“.

 

 

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button