Turizam

Nacionalna Geografija o Gold Gondoli na Zlatiboru: Čudo graditeljstva

„Skijališta su spremna da dočekaju prve posetioce“ – ovom rečenicom započinje kratku reportažu o zimi na Zlatiboru popularni kanal Nacionalna geografija. Ova rezglednica snežnog Zlatibora i Gold Gondole deo je emisije o Srbiji.

Dokumentarni serijal Nacionalne geografije “Europe from above”, novi ciklus počeo je epizodom posvećenoj Srbiji.

U nastavku videa napominje se da Srbija ima ukupno 28 skijališta i da „pogled odozgo“ govori da je skijanje u našoj zemlji u usponu, gde se u čitavoj zemlji broji više od 200.000 skijaša.

Zlatibor kao jedan od najpopularnijih skijaških centara u Srbiji zavređuje posebnu pažnju.

Foto: screenshot Nacionalna Geografija

U ovoj reportaži o zimskoj ponudi na Zlatiboru skreće se pažnja i na veliku pošumljenost ovog prostora.

Između grada Zlatibora i skijališta Tornik nalazi se Gold Gondola, najduža panoramska gondola na svetu, otvorena prošle godine, upravo ona bila je najinteresantnija žurnalistima Nacionalne geografije.

„Pravo čudo graditeljstva“, tako ovu gondolu opisuju novinari Nacionalne geografije.

Tri sajle vuku pet kabine, dužinom od čak 9 kilometara spajajući Zlatobor sa Tornikom, uz visinsku razliku od 530 m. Ono što je impresioniralo ove vrsne novinare je i podatak da je otvorena trasa dugačka čak 543 metra i to je deo trase koji ide preko Ribničkog jezera.

Prilikom gradnje gondole potrošeno je 18 kilometara sajli koje su teške 170 tona, sve to nosi 36 noseća stuba.

„Ponosan sam i srećan što sam deo ovog projekta. Nigde u Srbiji niko nije uradio ovako nešto sa ovako dugačkim sajlama“, rekao je novinarima Nacionalne geografije Čedo Jevremović, tehničar koji je zadužen za savršeno funkcionisanje ovog sistema.

On se neretko ispenje na sam vrh nekog stuba i popravlja ono što su redovne aktivnosti, npr. da se podmaže sajla kako bi nesmetano funkcionisanje gondole.

Sa vrha gondole vide se Zlatobor, Tara i Durmitor jer se toranj nalazi na visini od 1.500 mnv.

Ova razglednica Zlatibora uokvirena pričom koja dolazi sa medija kao što je Nacionalna geografija još jednom podseća na sve blagodeti koje Srbija ima a nama su na dohvatu ruke.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button