Sport

„Nebesko trčanje” na vrhu Zlatibora

„Nebesko trčanje“, izuzetno naporna i zahtevna sportska disciplina trčanja na planinskim visinama, okupila je danas u u podnožju Ski-centra “Tornik“ reprezentativce Srbije i Crne Gore u cilju pripremnog treninga.

Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu, čije održavanje je najavljeno za treći novembarski vikend u oblasti Sao Pedro do Sol. Na ovom pripremnom treningu učestvovalo je sedam reprezentativaca među kojima je u Nikola Ilić, rodom iz Čajetine, koji živi u Beogradu.

Foto: TOZ

Licencirani planinski vodič i organizator manifestacije Marko Nikolić istakao je brojne specifičnosti ove neobične i izuzetno naporne sportske discipline nazvane „nebesko trčanje“ (skajraning). Ovaj ekstremni vid planinskog trčanja omogućio je ne samo trening, već i odličnu zabavu, druženje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi na visinama Zlatibora. Po rečima trkača, ovo su staze koje ne treba propustiti, kao i da “zlatna planina” predstavlja vrhunsku lokaciju za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu koja podrazumeva spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat tog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina.

U osnovi skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava, planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše, trčanje. U poslednjih nekoliko decenija na našim prostorima doživljava izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija…

Asocijaciju skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji ‘’nebeskog trčanja’’, ultramaratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko-tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne skajraning federacije (International Skyrunning Federation – ISF).

Naredne godine Asocijacija skajraning Srbija organizovaće sedam trka na našim prostorima: na Jahorini, Zlatiboru, Staroj planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjajevini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru. Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirana je za 2. april 2022. godine, ovde će staza biti duga 27 km sa čak 1.600 metara uspona i spusta.

Foto: TOZ

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button