Turizam

Nepregledne borove šume „skirivaju“ malenu Jablanicu koja je biser seoskog turizma na Zlatiboru (VIDEO)

Selo Jablanica „skriveno je“ jugozapadno od Čajetine a od centra Zlatibora treba da pređete put od 22 kilometra kako bi došli do nje. Ovo maleno selo krase nepregledne borove šume i prostrani pašnjaci, u selu se nalazi divna seoska crkva a brojni istorijski podaci govore u prilog tome da je ovo mesto od davnina poznato turistima.

Prema popisu iz 2011. godine, bilo je 709 stanovnika. Po popisu koji je obavljen 1863. godine, Jablanica je bila među najmanjim opštinama i tada je imala 84 domaćinstva i 667 stanovnika. Broj stanovnika se od tada značajno povećavao, uz poznato usporenje tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, pa sve do druge polovine XX veka kada je počelo opadanje.

Jedno je od najprostranijih sela u Srbiji i smešteno je u dolini reke Jeblanice. Reka Jablanica izvire ispod Tornika, najvišeg vrha Zlatibora koji ima 1496 m. Jablanica se uliva u Crni Rzav koji sa Belim Rzavom koji dolazi sa Tare, otiče u Drinu kod Višegrada.

Jablanica je na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, kroz selo prolazi i železnička pruga Beograd-Bar, meštani razlikuju Gornju i Donju Jablanicu.

Selo Jablanica je čuveno i po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice. Građena je od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. Od starog ikonostasa sačuvane su: Carske dveri, prestone ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice sa Isusom Hristom i ikona Svetog Vasilija Ostroškog sa Svetim Jovanom Krstiteljem. U sklopu crkvenog kompleksa nalaze se sobrašice, male drvene zgradice koje su podizali imućniji domaćini i koje su njima i njihovim gostima služile prilikom održavanja crkvenih sabora.

Ovo selo poznato je i po proizvodnji katrana što predstavlja delatnost koja se prenosila sa generacije na generaciju i od koje su se prehranjivale na stotine porodica. Dok danas tradicionalnu proizvodnju od zaborava čuva svega nekoliko katrandžija u selu.

U selu se svake godine organizuju dve manifestacije: Tradicionalni doček pravoslavne Nove godine i Seoski višeboj. Seoski višeboj u Jablanici predstavlja takmičenje u tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima koji se ovim putem čuvaju od zaborava.

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button