DogađajiTurizam

Održan 17. Seoski višeboj u Jablanici

U nedelju 16. juna u selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 18. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Kao i svake godine ova manifestacija je imala bogat kulturno – umetnički program, dok su u sportskom delu najbolji bili : Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Stefan Petković bacanje kamena s ramena, Lazar Ćirković u prevlačenju klička, Nebojša Vranićnu disciplini skok u vis iz mesta, dok je Nikola Baković bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijan Radovića dok je ekipa “Ribaševina” pobedila u prevlačenju konopca. U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Mića Radović, Slaviša Radović i Borislav Janković dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Vladana i Nikole Bakića .

Foto: TO Zlatibor

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Gorana Dučića, u dvopregu par Kristijana Radovića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Andžić Milorada.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i „Katran dani“. Ove godine katranica je potpaljena u petak 14. Juna. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć Mesne zajednice Jablanica, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button