Društvo

Održan Sabor sećanja, pijeteta i sradnje u Jablanici (FOTO)

Povodom obeležavanja osme godišnjice podizanja Spomenika palim ratnicima u Velikom otadžbinskom ratu održan je „Sabor sećanja, pijeteta i saradnje“ 4. septembra 2022. godine na Cigli (Bijela Glava) u Jablanici.  

Sa ciljem da se nikada ne zaboravi najveća žrtva koju čovek može dati svojoj zemlji i svome rodu, na Cigli je po osmi put održan „Sabor sećanja, pijeteta i saradnje“. Nakon polaganja venaca, pomen palim ratnicima odžali su protojerej Miloš Bosić, otac Radovan Ćosić i sveštenik crkve u Jablanici Jovan Stojković.

U ime domaćina dobrodošlicu je poželeo predsednik Turističkog udruženja Jablanica Vukomir Božanić i pozdravio prisutne načelnike opština Rudo i Višegrad, predstavnike opština Knić i Priboj i grada Užica. U kulturno-umetničkom programu su učestvovali članovi KUD-a „Gruža“ iz Knića, pevačke grupe iz Ruda i Čajetine, dok su se na fruli predstavili Marko DŽambasović iz Čajetine i Draško Spasojević iz Ruda.   Okupljeni su odali počast palim borcima i izrazili ponos što je junak major Luković na poseban način povezao sve pomenute opštine.

Na mestu koje meštani zovu Bijela glava 2014. godine podignut je spomenik izginulim braniocima Limskog odreda, koji je u sasavu Užičke vojske učestvovao u Cerskoj bitci avgusta 1914. godine. Ono što karakteriše ovo mesto i što je uticalo da se spomenikom obeleži je kameni beleg koji su vojnici bajonetima isklesali svom poginulom komadantu trećeg bataljona Četvrtog kadrovskog puka, majoru Vasiliju Lukoviću, dan posle bitke. To je sigurno prvi spomenik poginulom srpskom vojniku-oficiru u toku Velikog rata.

Opština Čajetina, na čijoj teritoriji se spomenik nalazi, pored njegovog podizanja finansirala je i prilazni put, a s druge strane i opština Rudo. Od 2014. godine, kad je otkriven spomenik, svake godine se održava Sabor i dolazi do čvršćeg povezivanja i saradnje opština Čajetina, Priboja, Rudog kao i Knića, odakle je poreklom poginuli major Luković. Od ove godine im se pridružuju opština Višegrad i grad Užice. U planu je povezivanje regionalnim putem Zlatibora i centralne Srbije sa Podrinjem i Polimljem preko Jablanice, koji bi prolazio pored spomenika. To bi bila daleko najkraća saobraćajna veza od svih postojećih. Takođe planira se dodatno uređenje spomen-područja i izgradnja spomen kuće.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button