Društvo

Održani šesti “Dani pastrmke” u LJubišu

Zlatiborsko selo LJubiš, poznato po svojim kupalištima, ribnjacima pastrmke, etno restoranima domaće kuhinje, najdužem zipp line-u, a od davnina čuveno po umnim i otresitim ljudima, velikanu srpske hidrotehnike Pećinaru, generalu Krsti Smiljaniću, pesniku Zlatibora LJubivoju Ršumoviću, zadnjih godina najviše se diči jednom specifičnom manifestacijom za ovaj kraj – Danama pastrmke.

Ovogodišnji, šesti po redu “Dani pastrmke” održani pod sloganom “LJubišnica je večna dok joj je pastrmka verna” bili su idealno mesto za takmičenje u pripremi jela od pastrmke u blizini kafane „Pećinar“, ali i
degustaciju iste.

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalivši se svim učesnicima i posetiocima na doprinosu koji daju.

Takođe, napomenuo je da svake godine LJubiš poseti sve veći broj gostiju iz okoline i regiona, i da se uprkos pandemiji tradicija održavanja ove autentične i lepe manifestacije nastavlja.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Takmičari su bili na visini zadatka, vedrog duha i dobrog raspoloženja.

Svako je ribu spremao na svoj način, uz dekoraciju ili belo vino, a u konkurenciji je bilo pet ekipa, pa se miris čorbe i ribe brzo proširio dolinom reke.

Stručni žiri nije imao lak zadatak, ali nakon degustacije i ocenjivanja doneo je odluku da je najbolju i najukusniju pastrmku su pripremili mladi Dobrica Terzić i njegova ekipa, a najuspešniji u pripremanju
riblje čorbe bili su dugogodišnji učesnici, ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „LJubiška pastrmka“ i Mesna zajednica LJubiš, a pokrovitelji su opština Čajetina, TO Zlatibor, SC Čajetina i Zlatiborski eko agrar.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button