Kultura

Otvoren čas Akademije „Saradnici Sunca“ na krajnjoj stanici Gold gondole 23.08.

Podsećamo da se u periodu od 20. do 26. avgusta 2022. godine na Zlatiboru i u Ljubišu, realizuje četvrta Akademija „Saradnici Sunca”, šestodnevni stvaralački kamp namenjen mladim, talentovanim pesnicima iz cele Srbije i regiona. Akademija „Saradnici Sunca” je projekat koji po četvrti put realizuje Fondacija „Ršum” čiji je osnivač i predsednik naš omiljeni dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović.

Кako smo ranije najavili, u utorak 23. avgusta na krajnjoj stanici Gold gondole od 10 časova, zainteresovani mogu prisustvovati otvorenom času Akademije „Saradnici Sunca“. U slučaju kiše, otvoreni čas biće održan u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru. Ujutro u 8 časova šaljemo imejl sa informacijom o lokaciji održavanja otvorenog časa.

Poslednjeg dana kampa (26.08.), na Кraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 12 časova biće održana završna priredba, u kojoj će pored dece pesnika učestvovati: Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović i Branko Stevanović. Priredbu će voditi Borka Tomović, dok će specijalni gost biti Branislav Rosić.

Projekat Akademija „Saradnici Sunca” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Čajetina.

Fondacija „Ršum” osnovana je od strane jednog od naših najuglednijih pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića.

Rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 03.07.1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao 1965. godine na Filološkom fakultetu, na katedri komparativne književnosti. Radio u Radio-televiziji Beograd, kao novinar saradnik, i urednik u Programu za decu i Dokumentarnom programu.

Poznate su njegove emisije: „Utorak veče – ma šta mi reče“, „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Dvogled“, „Ispeci pa reci deci“, „Priče o ljudima i naravima“,„Fazoni i fore“… Bio je urednik u Izdavačkom preduzeću „Кnjiževne novine“, a potom direktor Pozorišta Boško Buha.

Objavio je devedeset knjiga, uglavnom za mlade ljude. Preveden je na više jezika, a njegov „Bukvar dečjih prava“, preveden na engleski, dobio je nagradu UNESКO-a, na konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Dobio je uglednu makedonsku nagradu „Tabernakul“ za poeziju, zajedno sa Кunderom, koji je nagrađen za prozu.

Nakon višedecenijskog rada sa decom i za decu, Ljubivoje Ršumović osniva Fondaciju Ršum sa idejom podsticanja kreativnosti, stvaralaštva i individualnog razvoja kod dece. „Saradnici Sunca“ predstavlja prvi projekat ove fondacije i realizuje se u saradnji sa istaknutim umetnicima, stvaraocima, pedagozima, uz svesrdnu pomoć predstavnika lokalne uprave i stanovništvom Opštine Čajetina.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pogledajte i
Close
Back to top button