DruštvoKultura

Otvorena izložba „Vez od stakla“ u Kulturnom centru Zlatibor

U galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru otvorena je raznovrsna i raskošna izložba predmeta od stakla, koji su nastali pod okriljem radionice „Tifani“ iz Tripkove. Izložba će biti otvorena za sve posetice do 13. oktobra, svakog radnog dana od 10 do 17 časova.

Radionica „Tifani“ Velimira i Ane Tošanić ove godine obeležava svoj jubilej, 30 godina postojanja, i tim povodom sinoć je svečano otvorena izložba „Vez od stakla“ za sve ljubitelje umetnosti, u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru.

„Kada sam počinjao da učim tehniku vitraža, prvo sam radio sa olovnim profilima, a onda sam pronašao tehniku koja se zove tifani, po slikaru iz porodice Tifani iz Amerike. On je izmislio da staklo oblaže bakarnom folijom a da kalajem povezuje elemente, i to mi najviše leži“, rekao je Velimir Tošanić, osnivač radionice „Tifani“ iz Tripkove.

Gošće izložbe bile su, slikarka Danica Jevtić Šišović koja je rekla nešto više o stvaralaštvu radionice „Tifani“, i pesnikinja Mirjana Ranković Luković, koja je otvorila izložbu.

„Nije Tošanić izučivši zanat umeća kroćenja tog jedinstvenog materijala, tražio za svoju radionicu velike gradove, već je odabrao kutak u kojem je srećno odrasto, i u kojoj je mogao da sebe upotpunosti da toj novoj igri gde se topio prozir stakla, mešale boje, pesak, stvarali mozaici, vitraži, težilo savršenstvu jednog romba koji tera linije da budu prave, da ne beže. A mašta činila da se dobar glas majstora daleko čuje“, Mirjana Ranković Luković.

Od osnivanja do danas, postigli su visok nivo obrade stakla, kombinujući različite tehnike: vitraž, fuziju, peskarenje, plitki reljef, oslikavanje, sito štampu. A kako i Velimir kaže, što se tiče tehnike rada fuzije, Ana je za to pravi ekspert.

„Odučila sam se za rad pre 15 godina definitivno,a najviše je uticalo i odrastanje i okruženje i rad mog oca, kao i staklo kao materijal. Osnovno je savladati rezanje stakla, a sve ostalo je mašta i inspiracija koju nalazimo radeći ovaj posao“, istakla je Ana Žugić.

U saradnji sa Projektnim biroima, oplemenili su mnoge javne ustanove i privatne rezidencije, poslovne objekte kao i objekte od nacionalnog i verskog značaja u zemlji i inostranstvu.

Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button