DogađajiDruštvo

Otvoreno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

U utorak, 29. juna 2021. godine na Zlatiboru zvanično je pušteno u red Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje je pušteno u rad svečanom ceremonijom kojoj je prisustvovao veliki broj zvaničnika, meštana i gostiju Zlatibora.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Pored predstavnika opštine Čajetina svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije, predstavnici Centra za međunarodnu saradnju Republike Slovenije i predstavnici partnerske firme Hidroinženjering. Sve prisutne zvanice i goste ispred opštine Čajetina pozdravio je direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Miroslav Đokić koji je u pozdravnom govoru istakao značaj ovog postrojenja za opštinu Čajetinu i ceo Zlatibor.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Ovo je jedna u nizu kapitalnih investicija opštine Čajetina koja je uspešno završena i puštena u rad. Jedno od najsavremenijih u Srbiji i ovom delu Evrope, postrojenje će od sada prečišćavati otpadne vode, koje će iz postrojenja dalje ka Drinskom slivu teći čiste. Postrojenje ima ogroman značaj za opštinu Čajetina, za Zlatibor kao i za Srbiju jer ima za cilj da sve otpadne vode preradi i da u reku Obudovicu ispusti čistu vodu. Reka Obudovica se uliva u Crni Rzav, a on u Drinu tako da će ceo taj sliv biti zaštićen. Posebno je važno naglasiti da će podzemne i druge vode koje teku u blizini biti u potpunosti zaštićene.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Ovo je jedan od najvažnijih poduhvata opštine Čajetina i korak bliže cilju da postane prva ekološka opština. Puštanje u rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nezaobilazna je karika u očuvanju životne sredine planine koja je dobila status Parka prirode, ali i turistički najposećenije destinacije Srbije.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Radovi na izgradnji Postrojenja započeti su 2017. godine. Izgradnju Postrojenja finansirala je opština Čajetina uz donacije Vlade Republike Slovenije i Centra za međunarodnu saradnju Republike Slovenije. JKP „Vodovod Zlatibor“ biće korisnik Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru.

Postrojenje se nalazi pored toka rečice Obudovice, oko dva kilometra nizvodno od turističkog centra Zlatibora.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button