Kultura

Petar Marković pobednik Festivala “Prva harmonika Srbije – Izvorske kapi” Zlatibor 2021

Program „Zlatiborskog kulturnog leta“ nastavljen je večeras na Kraljevom trgu kada su se publici predstavili najbolji učesnici takmičenja 9. Festival harmonike, “Izvorske kapi- Prva harmonika Srbije ” koje je ranije danas održano u sali Kulturnog centra na Zlatiboru.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Ove godine festival je imao i memorijalni karakter, u čast legendarnog, prerano preminulog harmonikaša Bojana Jovanovića. Emotivan govor u njegovu čast održao je predsednik žirija LJubiša Pavković koji je publici približio saradnju sa ovim umetnikom i rekao da ostaje žal što je ta blistava karijera trajala veoma kratko.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka: LJubiše Pavkovića dugogodišnjeg šefa Velikog narodnog orkestra RTS-a, Slavka Mitrovića-Cala virtuoza na harmonici i dugogodišnjeg člana Velikog narodnog orkestra RTS-a i Gvozdena Erakovića profesora i direktora muzičke škole iz Smedereva zahtevao je od takmičara visok nivo u izvođenju koji su po kategorijama postigli sledeći takmičari.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

U kategoriji petlića prvu nagradu podelili su Ignjat Momčilović i Lazar Čutović, u kategoriji starijih pionira pobednik je bio Nikola Simić, u kategoriji mlađih juniora Stevan Nešović, u kategoriji juniora Željko Jevremović, u kategoriji dueta Nikola Simić i Nemanja Radosavljević a apsolutni pobednik i laureat ovogodišnjeg festivala u seniorskoj kategoriji je Petar Marković. Najbolji takmičari izveli su za publiku po jednu numeru i publici pokazali svu lepotu ovog instrumenta kao i svoj raskošni talenat.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Prisutne je obradovala i poznata pevačica Goca Lazarević koja je otpevala tri pesme za publiku kao najavu za nastavak sutrašnjeg programa, kada će se u Kulturnom centru održati takmičenje “Izvorske kapi- Prvi glas Srbije” u izvornom narodnom pevanju a predsednik žirija biće upravo ova naša poznata pevačica, dok će se najbolji takmičari predstaviti publici na Kraljevom trgu od 21 čas.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button