Kultura

Peti Festival svetske muzike Sirogojno u Muzeju na otvorenom

Peti po redu Festival svetske muzike, +381 World Music festival Sirogojno održaće se od 29. do 31 jula u Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“.

29. JUL-a otvaranje Petog Festivala svetske muzike +381 Sirogojno 2024. i predstavljanje izložbe fotografija na temu muzika i priroda, a koje su nastale tokom prethodne četiri godine Festivala.
U 14 časova planiran je nastup Ženske pevačke grupe ,,Đude“ KUD ,, Mijat Mašković“ Kolašin, Crna Gora. Ova više puta nagrađivana pevačka grupa iz Crne Gore predstaviće bogatu vokalnu tradiciju kroz izvođenje i radionice.

 

U 17 časova koncert će održati poznata Danica Krstić i BALKAN KONCEPT TRIO – Danica Krstić je rođena u Kragujevcu. Pevanjem se bavi od svoje pete godine. Ona peva i voli etno muziku i želi da očuva tradicionalnu balkansku i srpsku baštinu. Nastupala je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Student je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, smer etnomuzikologija.

30. JUL-a na Dan Muzeja i muzejske slave Ognjene Marije planiran je koncert Neša Galija akustik koji ovom prilikom nastupa u trio sastavu. Dobro poznata muzička grupa osnovana 1976. godine izvodi svoju muziku na brojnim koncertima i festivalima.

31. JUL- a završnog dana Festivala nastupaće Vokalna grupa KONSTANTIN. Grupa postoji od 2008. godine i nastupa u zemlji i inostranstvu sa specijalno odabranim aranžmanima za horsko izvođenje muzike 20. veka. Može se pohvaliti velikim brojem nastupa, samostalnih koncerata, nagradama i odličnim kritikama eminentnih muzičara.

Bilja Krstić; Foto: Nebojša Bradić

„Ovaj WMF peti po redu u Sirogojnu jedinstven je u Srbiji. U prirodnom ambijentu, odrzavaju koncerti, radionice i izlozbe u toku dana. Ucesnici su nasi najpoznatiji umetnici iz Srbije i okruzenja, oni u svom programu predstavljaju tradicionalne pesme Srbije i okruzenja. Gosti su pevacke grupe koje neguju pesme starije i novije vokalne tradicije, zatim, tu su i umetnici koji tradicionalnu pesmu stilizuju ili samo koriste neke tradicionalne motive iz pesama koji su u poznati na nasoj etno ili World music sceni . Zastupljeni su razliciti zanrovi , tako da imamo u programu festivala od izvornih grupa do rok i pop grupa a poseban program je sa glumcima koji imaju svoje bendove, u njihovom repertoaru mogu se cuti autorske pesme u kojima koriste tradicionalne motive, mogu se cuti i stihovi iz narodnih pesama. Ove godine imamo izuzetan sareni program koji ce, sigurna sam privuci odabranu publiku koja ce uzivati kako u programu tako i u raskosnoj prirodi Sirogojna“, izjavila je za naš portal Bilja Krstić.

Domaćin festivala je Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno,  a organizator festivala Udruženje Balkan 011.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button