Kultura

Počeo trodnevni internacionalni festival „Zalet“

U petak, 28 jula, počeo je festival Zalet, u galeriji Kovačević na Borovoj Glavi.

Ova fantastična trodnevna manifestacija ove godine se održava 8. put i svake godine sve više raste u jedan ozbiljan internacionalni kulturno umetnički događaj Zlatibora. Zlatibor se, kao i svake godine, može pohvaliti sjajnim kulturnim sadržajem, a poseban začin čine manifestacije koje se održavaju van centra, odnosno po obodima planine.

Izložbom analognih fotografija Inele Kovačević pod nazivom „Sabirni centar“, i skulpturama, mozaicima i slikama Zorana Aleksića Kokija pod nazivom „Ko si ti“,u predivnom ambijentu galerije, svečano je otvoren festival Zalet.

Inela Kovačević kroz svoju umetnost istražuje koncepte slojeva vremena, prelamanja i preklapanja svetova, koncepte koincidencije i sinhroniciteta, uvek sa posebnim fokusom na boji kao najvažnijem izražajnom elementu. Usledio je performans talentovane studentkinje glume Dragane Nikolić, mlade nade našeg glumišta, koja je perfektno govorila stihove Mike Aleksića iz zbirke „Garavi sokak“uz zvučne efekte koje je na raznim instrumentima izvodio Koki Aleksić. Na kraju otvaranja svu pažnju je pokupio sjajni koncert klasične muzike trio sastava osnovanog u martu ove godine (Vera Bukvić, violina, Matija Spasojević, violina, i Anđelija Đoković, klavir) na kome smo mogli čuti kompozicije Šostakoviča, Pahelbela, Krajslera i Bokarinija.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

U subotu 29. jula na Zaletu ćemo moći da pogledamo film „Koma“ reditelja Petra Jakonića, koji je svoju premijeru imao na Palićkom festivalu i koncert alternativnog benda „Daze“ (Ilija Maršičević, vokal, ritam gitara, Katarina Zarić, prateći vokal, bas gitara i Aleksa telalović, solo gitara), a sledećeg, završnog dana, publika će uživati uz performans „Alone“ Zorana Aleksića Kokija koncertu i Jelene Jovović sa gostima i di džejem.

Tradicionalno, svakoga dana u toku prepodneva održavaju se umetničke radionice crtanja, slikanja i vajanja, a u sklopu ovogodišnjih radionica učestvuje multimedijalna klasa profesora Tomasa Zipa sa Univerziteta umetnosti u Berlinu. Studenti, pod vođstvom profesorke keramike i šefice radionice za glinu Danijele Pivašević-Tener, stvaraće umetnička dela koja će biti izložena u galeriji reflektor u Užicu.

Otvaranje izložbe je 2. avgusta 2023. godine u 20 časova.

Foto: TO Zlatibor

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button