DogađajiHranaTurizam

Pršutijada u Mačkatu od 10. do 12. februara

Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada” 21. po redu održava se u porti crkve Svetog Ilije u Mačkatu 10-12. februrara uz sajamsku prodaju suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.

21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača u selu Mačkat, centru gastronomskog uživanja i doživljaja. Ovaj događaj biće prilika da se na jednom mestu vide i probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta, birani domaći mesni proivodi, koji se vekovima proizvode na području opštine Čajetina.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija i zaslužuje „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji.

Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa. Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće „Jugoinspekt“ iz Beograda.

Svake godine za posetioce “Pršutijade“ organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Promo TO Zlatibor

PETAK, 10. FEBRUAR:

10 časova: – Svečano otvaranje i proglašenje pobednika;

– Kulturno zabavni program:

· Dečji hor OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;

SUBOTA, 11. FEBRUAR:

14 časova – Kulturno zabavni program:

· Udruženje za negovanje narodne tradicije ZLATIBOR“ Čajetina – Veterani

· Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata

NEDELJA, 12. FEBRUAR:

15 časova: – Izvlačenje dobitnika nagradne igre;

– Kulturno zabavni program:

· Program učenika OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata;

Tokom sva tri dana trajanja ove 21. Pršutijade održava se sajamska prodaja suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button