RegionTurizam

RADOINJSKO JEZERO biser specijalnog rezervata prirode “Uvac” (FOTO)

Radoinjsko jezero je nastalo pregrađivanjem specijalnog rezervata prirode “Uvac” na skoro 43 km od ušća u reku Lim. Ovo jezero predstavlja vodom ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala.

Radoinjsko jezero je napravljeno kao kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica. Tokom godine vodostaj se ne menja značajno. Brana jezera je visoka 40 m, duga 150 m i nalazi se na 810 mnv.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

Voda iz ovog jezera kanalisana je nešto više od 8.000 m dugačkim tunelom sa padom od blizu 400 m, koji dovodi vodu  do turbina Hidro elektrane Bistrica, nakon čega otiče u reku Lim. Posle ovakvih kanalisanja, voda  dolazi do Hidro elektrane Potpeć. Ovim kanalima koji navode vodu preko turbina ovih hidroelektrana bitno je izmenjen prirodni tok reke Uvac.

Obalska linija se prostire 25 km, a najveći deo jezera smešten je u klisurastom delu doline Uvca, gde je providnosti vode tokom letnjih meseci i do 3–4 m.

Priobalje je od čvrstih stena i spiranje materijala je neznatno. Upravo ovaj stenoviti deo Radoinjskog jezera je i  najzanimljiviji očuvani deo Prirodnog rezervata I kategorije, Uvac.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

Dužina jezera je 11 km,

površine 0,55 km2,

maksimalne dubine vode 30m i širine do 500m.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

Radoinjsko jezer sve je interesantnije kako meštanima ovog kraja tako i sve brojnijim turistima jer na ovom području postoje dobri uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button