Društvo

Sjaj i dobit Trgovačke ulice

Trgovačka ulica na šetalištu pored jezera i Kraljevog trga zaživela je početkom ove godine, zaslugom i ulaganjima opštine Čajetina. Sudeći po rečima vlasnika lokala, ona se odmah pokazala kao pun pogodak. Ovde se nalazi 55 lokala, slične veličine, sa posebnim uslovima za rad. S obzirom na sve veće interesovanje turista za kupovinom raznovrsnih proizvoda, ova ulica iz dana u dan dobija sve veći promet.

Minulo leto pokazalo je punu opravdanost otvaranja Trgovačke ulice. Mnogobrojni šetači ovde su našli uređene prostore na dohvat ruke gde mogu kupiti sve ono šta im je po volji, a zadovoljstvo ne kriju ni zakupci lokala i prodavnica, hvaleći ovaj potez opštine.

U Trgovačkoj ulici ono što će nam sigurno privući pažnju jeste radnja „Nićanica“ na kojoj krupnim slovima piše „Ručno tkanje“. U ovoj radnji možete pronaći raznovrsne proizvode poput ponča, šalova, kaputića i drugog.

Na atraktivnom mestu i tkanje isplativo

Na vratima nas je sačekala vlasnica lokala, Branka Aleksandrić, koja je sa nama podelila svoje utiske: „Tkanjem sam počela da se bavim iz hobija, a kasnije je hobi prerastao u ideju da bih mogla da otvorim nešto samostalno. Od 2014. godine se profesionalno bavim ovim poslom i najiskrenije sam srećna i zadovoljna od kada sam dobila ovakav prostor gde na licu mesta mogu da radim i prodajem. Uslovi rada su mnogo bolji. Takođe, u radnji ima i predmeta pogodnih za muzej, kao što su stare pegle, drveni sanduci i druge razne starudije.“

Dragan poznate sada šiša u Trgovačkoj ulici

 

Na početku Trgovačke ulice nalazi se iskusni frizer Dragan Ristić, poznat po nadimku Divac, pošto likom podseća na slavnog košarkaša. Naišli smo na njega ispred svoje frizerske radnje „Dragan“. On nam je, takođe, iskreno iskazao svoje oduševljenje ovim atraktivnim šetalištem na kom ima lokal.

„Ovu ulicu opština Čajetina je vrhunski odradila, po ugledu na svetske centre. Ovde imam 100 odsto više posla u odnosu na prethodnu lokaciju gde mi je bila radnja. Ova ulica pored glavnog šetališta donela je red. Sada je sređeno, nema više kao nekad onih dotrajalih kućica. Bolje je ovde za sve nas koji radimo, a i promet nam se povećao“, rekao je Dragan.

 

U salonu možete koristiti usluge šišanja i pranja, a ima i ženski frizer kada zatreba, pa je ovo samim tim muško-ženski frizerski salon.

 

Slađe mesto za kukuruz šećerac

Lokal na sredini Trgovačke ulice pod nazivom „Kukuruz šećerac, kokice“ otvorio je Mile Stamatović, dugogodišnji prodavac na turističkoj planini. U ovom lokalu prodaje kuvani i pečeni kukuruz i kokice, zadovoljan je kako mu je posao krenuo.

Posao je započeo tako što se sa drugom rodom iz Zlakuse. NJih dvojica su u plodnoj Zlakusi, kraj reke, zajedno proizvodili kukuruz šećerac. Mile je prodaju započeo na Zlatiboru, dok je njegov drugar iste proizvode prodavao u Užicu.

Ne krijem da sam na početku bio skeptičan da li će u novom lokalu sve ići kako želim i očekujem, ali sada sam da budem iskren, zaista oduševljen. Uvek treba da prođe izvesno vreme kako bi se ljudi navikli na nešto novo, ali Trgovačka ulica je bila pun pogodak. Što se moje prodaje tiče, ova sezona je bila bolja i od 2019, koja je važila za najbolju do tada.“

Mile je zadovoljan uslovima koje je od Opštine dobio, posebno što je ove godine poslovao bez plaćanja kirije.

Na babl-vafle u “Šećerlend“ kod Đorđa

Mladi Đorđe Raković, diplomirani master ekonomista u turizmu, rešio je da se oproba u preduzetništvu, pa je u Trgovačkoj ulici pokrenuo zanimljiv posao.

Otvorio je radnju „Šećerlend“, sa glavnim proizvodom koji se retko viđa kod nas – babl-vaflom. Babl-vafl je specijalitet Hong Konga i Makaoa, godinama najprodavaniji ulični specijalitet u Kini. Ima specijalna presa u kojoj se peče vafl, u toj presi se formiraju mehurići i otuda naziv „babl“. S vaflom se spaja sladoled, čokolada i drugi dodaci. Pored vafla, u ovoj radnji možete kupiti kvalitetne i ukusne sladolede, ukoro će biti i mafini, a možda čak i „ameriken kukiz“.

Đorđe ističe da je proteklom sezonom zadovoljan i uslovima rada. Rekao nam je i da je naišao na pozitivne utiske o onome što nudi, kao i da su ga mnogi turisti, kako mlađi tako i stariji, ovog leta probali.

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button