Turizam

ŠLJIVOVICA: Selo poznato po voću i umetniku koji dletom stvara čuda (VIDEO)

Selo Šljivovica se nalazi u Zlatiborskom okrugu na samo 15 kilometara od centra najposećenijeg turističkog centra u Srbiji.

Ovo Zlatiborsko selo poznato je po bogatom rodu šljive, lepoj prirodi i drugim proizvodima od voća.

Selo je poznato i po železničkoj stanici Branešci (pruga Beograd-Bar) gde su se snimali i kadrovi nekih poznatih srpskih filmova. Magistralni put preseca selo Užice-Višegrad i prostire se u pravcu Kremana, koje je poznato kao rodo selo čuvenih Tarabića, put dalje ide prema Tari.

Umetnička galerija ”Tijanića vodenica” jedna je od najstarijih u Srbiji, a ono što je specifično jeste da je prvi točak i dalje u funkciji.

Po nekim zapisima, u selo Šljivovica prvi stanovnici naselili su se još u XVII i XIX veku mahom iz stare Hercegovine. Postoje zapisi da je u selu Šljivovica početkom prošlog veka živelo 33 porodice i bilo oko 235 kuća. Pre 150 godina ovo zlatiborsko selo bilo bogato, kako dobrim domaćinima tako i stablima šljiva, koja su se brojala i do 30.000. Tu je i potekla kvalitetna domaća rakija-šljivovica koja se prvi put u zapisima, kao značajan proizvod iz ovih krajeva spominje još davne 1868. godine.

Prvi put 2008. godine u Šljivovici održan je prvi sajam rakije, tradicija se nastavlja svake godine..

Figura „Zlatiborski brzi voz“ Miladina Lekića nastala je upravo u radionici i galeriji ovog samoukog umetnika u selu Šljivovica.

U video reportaži Turističke organizacije Tlatibor saznajte više o ovom bogatom selu kraj Zlatibora.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button