Društvo

Svečano otvorena Poslovna zona “Braneško polje“

U prisustvu predsednika oppštine Čajetina i brojnih privrednika, danas je svečano otvorena Poslovna zona “Braneško polje“, koja je udaljena devet kilometara od centra Čajetine, i koja se prostire na 200 hektara zemljišta mešovite vlasničke strukture – opštinskog, privatnog i državnog.

Poslovna zona Braneško polje; Foto: Opština Čajetina

– Nasledili smo nešto što moramo da uvažavamo i poštujemo, a posebno ljude koji su uradili plansku dokumentaciju i uspostavili infrastrukturu, kao i one koji su se zadržali na teritoriji mesne zajednice Šljivovica. Želimo sa zdravih temelja da nastavimo sve ono što su nam ostavili naši prethodnici. Na nama je da to dodatno izgradimo, unapredimo i stvorimo jedan dobar ambijent u Poslovnoj zoni „Braneško polje“, koji će prepoznati sve više kompanija – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, na otvaranju zone.

Poslovna zona Braneško polje; Foto: Opština Čajetina

– Velika čast i zadovoljstvo je biti na čelu jedne male opštine, kada ovde sada imamo 30 kompanija sa oko 400 zaposlenih, sa perspektivom za još veći broj kompanija i novih radnih mesta. Opština Čajetina je spremna za sve savremene tokove, tako i one u oblasti zaštite životne sredine. Uskoro ćemo započeti gradnju novog pogona za preradu otpadnih voda koji će prikupljati vodu sa teritorije Šljivovice. U ovoj godini ćemo izgraditi i najavljeni vodovod od Sušičkog vrela do Žigarskog visa, a nadam se da ćemo nastaviti i do Zlatibora – istakao je Stamatović.

Do sada je uređeno 30 hektara prostora poslovne zone, a njena prednost je što se nalazi u neposrednoj blizini važnih saobraćajnica, kao što su pruga Beograd-Bar, aerodrom Ponikve, raskrsnica magistralnih putnih pravaca Subotica-Podgorica i deonice Sušica – Višegrad, u okviru međunarodnog puta E 761, a veoma blizu je i granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom.

Poslovna zona Braneško polje; Foto: Opština Čajetina

Poslovna zona „Braneško polje“ ima potpuno izgrađenu infrastrukturu, parcele i objekte pogodne za proizvodne, prerađivačke i slične pogone a kapaciteti električne energije u potpunosti zadovoljajaju potrebe zone. Trenutno u zoni posluje 30 preduzeća sa velikim brojem radnika iz oblasti drvoprerade, mašinske i tekstilne industrije, proizvodnje proizvoda od plastike, građevinskih materijala.

Opština Čajetina će pristupiti izradi detaljnog urbanističkog plana nephodnog za dalji razvoj ove zone, koji će definisati nove investicione lokacije i elemente prateće infrastrukture kako bi se stvorili uslovi za dalji privredni razvoj opštine. Na ovaj način Čajetina želi da privuče domaće i strane investitore, što će dovesti do otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda građana, ali i razvoja cele lokalne zajednice.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button