Društvo

Uskoro deca iz dijaspore i na Zlatiboru

Ministar zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović održali su radni sastanak u vezi sa uključivanjem opštine Čajetina u program dolaska naših mladih iz dijaspore u Srbiju kroz boravak u letnjim kampovima u kojima bi učili o svojoj matici i uz to se družili sa svojim vršnjacima u otadžbini.

Ministar Milićević je najavio da će ovogodišnji konkurs za učešće lokalnih samouprava u ovom projektu biti raspisan ove ili naredne nedelje i da se tokom boravka na teritoriji opštine Čajetina uverio da ona raspolaže svim ljudskim i tehničkim kapacitetima da se i na Zlatiboru deca iz naše dijaspore osećaju prijatno i dobrodošlo.

„Naš cilj je da ojačamo i učvrstimo postojeće veze i to činimo približavanjem Srbije dijaspori koja raspolaže značajnim ljudskim i finansijskim potencijalima. Svi smo mi ravnopravni i svako od nas želi da učini nešto za svoju državu i uvek nam je zajednički imenitelj Srbija. Akcenat stavljamo na mlade, na treću i na četvrtu generaciju, ne zanemarujući ni ostale generacije. Prošle godine smo osmislili jedan pionirski projekat, letnje kampove koji su okupili naše mlade sunarodnike koji žive van Srbije. Organizovali smo 22 kampa u kojima je boravilo 5.000 mladih iz srpske dijaspore“ naglasio je ministar Milićević.

Zato smo danas u Čajetini, dodao je Milićević, gde smo obavili razgovore sa gospodinom Stamatovićem i njegovim timom jer smatramo da su Čajetina i Zlatibor u svakom smislu biser Srbije. Cilj nam je da naši mladi iz dijaspore ne upoznaju samo Beograd već i unutrašnjost i njihovu kulturno-istorijsku baštinu, tradicionalne zanate i same ljude, kako bi oni još više zavoleti Srbiju. Na svim skupovima u regionu i dijaspori ću promovisati prirodne lepote Zlatibora i pozvati naše sunarodnike i njihove prijatelje sa kojima žive u istim državama da posete Srbiju i da razmisle o investiranju u njoj, zaključio je Milićević..

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da poseta ministra Milićevića koja se odnosi na saradnju sa našom dijasporom znači puno za razvoj i promociju opštine Čajetina.

„Sastanak je organizovan kako bi i opština Čajetina bila u prilici da ugosti decu iz srpske dijaspore, da ovde nauče nešto o svojoj domovini i da budu u jednom prijatnom ambijentu. Svetska kretanja ne idu u dobrom smeru i naši ljudi u dijaspori sigurno razmišljaju o mogućnosti da novac koji su stekli radeći u inostranstvu ulože u svoju domovinu. Mi smo otvoreni za to, imamo potencijale i resurse i mislim da u saradnji sa ministarstvom možemo da razvijemo jednu obostranu saradnju, da ojačamo neke veze i da radimo na promociji Srbije i nekih ruralnih sredina kao što je opština Čajetina.

Foto: Opština Čajetina

Spremni smo da budemo dobri domaćini i imamo sve resurse da toj deci koja će doći na teritoriju opštine Čajetina pružimo osećaj kao da su kod svoje kuće i da pritom nauče nešto više o svojoj domovini“ istakao je Stamatović.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button