GastroZbor na Zlatiboru – gde svaki zalogaj ima svoju priču

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor organizuje gastronomski događaj GastroZbor koji će biti održan 25. jula 2025. godine na Kraljevom trgu, od 19 do 22 časa.
Inspirisan Slow Food pokretom i realizovan u okviru SREST projekta (Socijalno odgovoran Slow Food turizam u podunavskom regionu – SREST)
U okviru GastroZbor-a biće organizovana degustacija autentičnih kreativnih zalogaja koje pripremaju zlatiborski restorani i hoteli, izložba lokalnih proizvoda, prezentacija domaćih destilerija. Posetioci će imati priliku da uživaju u pažljivo pripremljenim specijalitetima koje će za njih pripremati vrhunski kuvari zlatiborskih restorana i hotela, koristeći autentične sastojke karakteristične za ovaj kraj, sa zaštićenim geografskim poreklom – poput ivanjičkog krompira, zlatarske heljde i spelte, sjeničke stelje, ariljske maline, mlečnih i suvomesnatih proizvoda, kao i šumskih plodova i pečuraka.
Na GastroZBor-u svoje kulinarske veštine predstaviće restorani u okviru zlatiborskih hotela: „Karisma by Bor“, „Tornik“, „Kalem by Zak“ (hotel „Zlatibor“), „Perun“ (hotel „Mona“) i „Palisad“.Na ovaj gastronomski izazov odgovoriće i restoran „Grand“, jedan od restorana sa najdužom ugostiteljskom tradicijom na Zlatiboru.
Posebnu atmosferu upotpuniće program na glavnoj bini koji će voditi gastronomski stručnjak i televizijski voditelj Nenad Gladić, široj publici poznat kao Lepi Brka. Gost programa biće Momčilo Antonijević – novinar i narodni travar, koji će svojim znanjem i umećem približiti posetiocima svet lekovitog bilja i prirodne medicine, a događaj dodatno obogatiti pripremom autentičnog “zlatiborskog čaja”.
Događaj ima i humanitarni karakter – prihod od degustacija biće doniran Specijalnoj bolnici „Čigota“, odeljenju „Čigotica“ koje je nedavno oštećeno u požaru.
Zlatiborske vesti/ TO Zlatibor