Društvo

Čajetina i Zlatibor dobijaju novu trafo stanicu

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić i v.d. direktor “Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić, obišli su danas radove na izgradnji potpuno nove trafo stanice Zlatibor 1, za čiju izgradnju je izdvojeno 400 miliona dinara iz državnog budžeta, čime će Čajetina i Zlatibor, dobiti novu trafo stanicu, na mestu stare, koja je izgrađena davne 1961. godine.

Zlatibor je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji, nažalost kao i skoro u svim delovima Srbije, oko pola veka se nije ulagalo u razvoj infrastrukture. Sada, Zlatibor i Čajetina konačno dobijaju novu trafo stanicu Zlatibor 1, pojačanu, sa mogućnošću duple snage u narednom periodu. Trafo stanica Zlatibor 1 koja će biti puštena u napon između 1. i 15. decembra, imaće dve ćelije po osam megavata, jednu ćeliju od 12 megavata i potpuno novu infrastrukturu, odnosno nove dovodne i odvodne kablove. Sve smo to predvideli da može da se poveća njena snaga do 50 megavata, kako bi u narednih nekoliko decenija bez problema ovde ljudi mogli da investiraju i da grade – izjavio je Milorad Grčić, v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije“, čestitajući Zlatiborcima na ovoj trafo stanici, kao i svima koji su radili na njenoj izgradnji.

Ova trafo stanica je prilično skupa, u pitanju je Simensova oprema, urađene su sve montaže, sada se rade ispitivanja – dodao je Grčić, istakavši da su Zlatiborci dobili trafo stanicu za 21. vek i da su to zaslužili.

Zahvaljujemo “Elektroprivredi Srbije“ na izgradnji jednog ovakvog objekta, ali i što je prepoznala Zlatibor kao turističko mesto prve kategorije koje ima intezivan razvoj poslednjih nekoliko godina. Izgradnja ovakvog objekta je značajna zbog toga što će 90 objekata koji su već izgrađeni i čiji investitori očekuju priključenje moći da budu priključeni do kraja ove godine – izjavio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina.

Proširenje kapaciteta ove trafo stanice omogućiće dalji intezivni razvoj Zlatibora i stabilno elektro snabdevanje Zlatibora u nekom dugoročnom periodu, tako da je to pored našeg ulaganja u infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mreže značajno, zbog čega se nadam da će Zlatibor nastaviti da se razvija i gradi ovim intezitetom kao i do sada – zaključio je Đurić.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button