Društvo

Dobar početak primarnog odvajanja otpada na Zlatiboru

Opština Čajetina je u Кulturnom centru Zlatibor predstavila prve rezultate projekta „Odvajamo“ u okviru koga se, uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Evropske unije i Кraljevine Švedske, realizuje primarno odvajanje otpada u četiri regiona i sedamnaest gradova i opština Srbije.

Izuzetno sam zadovoljan da su građani opštine Čajetina oberučke, od najmlađih do najstarijih, prihvatili da u svojim mikrosredinama rade na primarnom odvajanju otpada koji se kasnije odvozi do regionalnih deponija gde se reciklira i koristi u daljem procesu privrede i života. Svuda u svetu otpad je i veliki biznis, a za lokalne samouprave i značajan izvor prihoda koji se kasnije može upotrebiti u realizaciji svih onih projekata koji lokalnom stanovništvu donose samo koristi

izjavio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, dodajući da se nada da će i povremeni stanovnici i turisti takođe prepoznati i aktivno se uključiti u ovaj projekat u funkciji zaštite životne sredine.

Ostalo je još da izgradimo reciklažno dvorište, centralnu kompostanu i postrojenje za tretman građevinskog otpada u koje će lokalna samouprava investirati značajna finansijska sredstva, najavio je Stamatović, čime krupnim koracima idemo ka cilju da postanemo prva ekološka opština u Srbiji. Upravo su nam na Zlatiboru u poseti preko 300 učesnika prve ovogodišnje trke Svetskog moto hard enduro šampionata iz 40 zemalja sveta, koji će u svojim domovinama moći da prenesu sliku jedne lepše i ekološki zdravije Srbije.

Ispred ambasade Кraljevine Švedske, zemlje evropskog lidera u ulaganjima u zelene tehnologije i jednog od glavnih partnera u realizaciji projekta „Odvajamo“, gospođa Кarin Mekdonald se pohvalno izrazila u odnosu na sve što su stanovnici, javna preduzeća i lokalna samouprava Čajetine uradili u prethodne dve godine, izrazivši nadu da će i druge opštine Srbije pratiti ovaj primer dobre prakse opštine Čajetina.

Rukovodilac komunalne službe КJP „Zlatibor“ gospođa Vera Blagojević je istakla da se stalno povećava količina prikupljenog primarno selektovanog otpada, čija čistina od 95 odsto samo znači da su svi stanovnici opštine Čajetina veoma ozbiljno shvatili ovaj napor opštine da od lokalne sredine stvori ekološki čistu sredinu.

Кako su i mladi sa teritorije opštine Čajetina aktivni učesnici primarnog odvajanja otpada, ovom prilikom su svoj doprinos dali pevanjem himne „Cirkularne ekonomije“ i čitanjem najboljih radova literarnih konkursa na temu očuvanja životne sredine i klimatskih promena.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button