Turizam

Doček na Kraljevom trgu uz “Virtuoze” Bojana Suđića, a u Jablanici uz trube i kolo kod crkve brvnare

Nakon serije velikih novogodišnjih koncerata na Kraljevom trgu i uspešnog početka zimske sezone koja beleži nove rekorde u posećenosti ‘’zlatne planine’’, ovde se u takav turistički trend uklopila i proslava Srpske nove godine.

Ona je svečano i masovno dočekana na dve lokacije – na Kraljevom trgu koncertom festivalskog orkestra “Virtuozi” pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, kao i u tradicionalnom duhu kod crkve brvnare u zlatiborskom selu Jablanici.

Na bini Kraljevog trga naši vrsni instrumentalisti koje je predvodio maestro Bojan Suđić, najveće dirigentsko ime na ovim prostorima, plenili su muzičkim umećem i energijom. Zlatiborska publika uživala je uz najlepše orkestarske kompozicije: Poloneza Čajkovskog i kolo „Bojerka“, a potom Rosinijeva uvertira za operu „Viljem Tel”, uvertira i Segedilja iz opere “Karmen” Žorža Bizea i druge.

Tokom ovog jedinstvenog muzičkog događaja na Kraljevom trgu nastupili su i eminentni solisti: sopran Sofija Petrović, umetnica koja je svoju karijeru gradila najvećim delom u čuvenoj Pariskoj operi, tenor Marko Živković, mladi lav naše muzičke scene, virtuoz na harmonici i profesor ovog instrumenta u Berlinu, Dejan Jovanović. Tačno u ponoć nebo nad Zlatiborom obasjavao je i raskošan vatromet. Za organizaciju i ovog dočeka zaslužne su Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina, koje su se, podsećamo, postarale da prirede muzičke spektakle održane 31. decembra i 1. januara na prepunom Kraljevom trgu.

A u Jablanici kod crkve brvnare stare 185 godina doček Srpske nove godine organizovan je u duhu narodnog slavlja i saborovanja, ne samo za meštane nego i za turiste kojima su bliski običaji i tradicija. Program je počeo večernjim bogosluženjem i paljenjem ostataka badnjaka, da bi potom bili organizovani sadržaji za decu u vidu predstave. Oduševljenje najmlađih izazvao je dolazak Božić Bate koji im je podelio paketiće. Usledio je kulturno-umetnički program za starije, kada je uz zvuke truba, užičkog kola i narodne pesme počelo pravo novogodišnje veselje.

Posetioci su, kao i svake godine, mogli da se ugreju kuvanim vinom, rakijom, domaćim čajevima i pojedu ukusni kuvani kupus. Iznad ove zaravni na uzvišenju među stoletnim borovima priređen je i novogodišnji vatromet.

Manifestaciju je organizovalo Turističko udruženje Jablanica u saradnji sa mesnom zajednicom, crkvom i lovačkim udruženjem ovog sela, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, a uz pomoć Turističke organizacije Zlatibor, JP ‘’Gold gondola Zlatibor’’ i Sportskog centra Čajetina.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button