Društvo

Edukacija čajetinskih učenika o javnim politikama

Učenici đačkih parlamenata srednje Ugostiteljsko-turističke škole i osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina imali su priliku da saznaju nešto više o načinima kako se vodi javna politika i kako i oni i svi ostali građani mogu da utiču na njeno vođenje.

Zamenik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Srbije Sanja Mešanović ih je upoznala sa načinima kako i oni mogu da se uuključe u donošenje odluka na korist svih građana, kako u lokalnoj sredini, tako i na niovou čitave Srbije.

Foto: Opština Čajetina

„Do sada sam o javnim politikama pričala mladim liderima u regionu i onim malo starijima i mogu reći da imam tremu kada o ovoj temi po prvi put pričam sa učenicima osnovnih i srednje škole. Institucija u kojoj radim je osnovana pre skoro 10 godina upravo kao agent promene.

Mi unosimo nove prakse u rad državne uprave kako bi je učinili bližom građanima, jer je ona upravo njihov servis. Na jedan jednostavan, ali i provokativan način, ću pokušati da pokažem budućim građanima opštine Čajetina i Srbije na koji način mogu da utiču na one javne politike i one odluke koje se njih tiču, i da ih na taj način učine efikasnijim i potpuno u njihovom interesu“ rekla je Sanja Mešanović.

Кoordinatorka Učeničkih parlamenata sa teritorije opštine Čajetina Ivana Milojević je istakla da je cilj ovakvih susreta „da deca shvate kako mi kao građani možemo da učestvujumo u kreiranju politika. Da li je to uopšte moguće, da li tamo neki vladari iz senke, ljudi koje gledamo na televiziji, isključivo odlučuju o pravcu javnih politika ili mi kao građani možemo da odlučujemo o tim politikama, u kom pravcu će se one kretati“.

I sami učenici su bili veoma zainteresovani za proces donošenja odluka na lokalnom i republičkom nivou tako da je predsednik Učeničkog parlamenta OŠ „Dimitrije Tucović“ sa Zlatibora Кosta Đurović istakao da učenici žele da čuju kako se donose odluke u skupštinama, kao i da svojim radom pomognu u dobrotvornim akcijama koje organizuje opština.

Sličnog mišljenja je i Jovana Lojanica, učenica trećeg razreda Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine i predsednica Učeničkog parlamenta, koja je prenela razmišljanja svojih školskih drugova da bi želeli da znaju kako se donose odluke u skupštini, pogotovu one koje se i njih lično tiču.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button