Kultura

Festival „Moravski biseri“ na zlatiborskoj sceni

Poznati izvođači narodne muzike učestvovali su na 27. radio televizijskom festivalu ‘’Moravski biseri’’, koji je u sredu 25. avgusta održan na Kraljevom trgu.

Bilo je to veče za ljubitelje dobre pesme, jer su pred publikom ovde nastupili Vera Matović, Era Ojdanić, Milanče Radosavljević, Jelena Broćić, Mirko Kodić, Medeni mesec, Sanja Maletić, Ranko Šemić, Ivan Kukolj Kuki, Ćana i Aleksandra Ristanović. Sve pevače pratio je orkestar virtuoza na harmonici Borka Radivojevića.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Ovom prilikom dodeljena je godišnja muzička nagrada ‘’Zlatni melos’’, koja se dodeljuje pevačima, kompozitorima, aranžerima, radio I TV emisijama, kao i istaknutim pojedincima koji svojim radom doprinose popularizaciji naše muzičke scene. Dobitnici ‘’Zlatnog melosa’’ za 2021. (po odluci saveta kome predsedava Rade Radivojević) su frontmen grupe ‘’Piloti’’ Kiki Lesendrić i poznati trubač Dejan Jevđić sa svojim orkestrom.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Festival „Moravski biseri“, pokrenut u cilju očuvanja srpskog nacionalnog identiteta pretočenog u pesmu, okupljao je poznate pevače svih 26 prethodnih godina. Na njemu je do sada premijerno izvedeno preko 800 novih kompozicija pisanih u duhu izvornog melosa, od kojih se na desetine svakodnevno slušaju u programima radija i televizije. Smotra ima takmičarski karakter, pesme se odabiraju konkursom,a potom aranžiraju, snimaju i premijerno izvode na festivalu. Pre održavanja predstavjaju se širokom auditorijumu, što omogućava da slušaoci i gledaoci učestvuju u izboru pobedničkih kompozicija.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Na ovim ‘’Moravskim biserima’’ zdravicu je održao Dragiša Simić, autor projekta ‘’Prela i posela’’. Festival su organizovali ‘’Melos marketing’’ i Muzička mreža Srbije, uz produkciju ‘’Maestro internacionala’’ i podršku Turističke organizacije Zlatibor, SOKOJ-a, OFPS, Organizacije muzičkih autora Srbije, PI (prava interpretatora) organizacije i Dunav osiguranja. Medijski pokrovitelji su TV Prva I RTS Planeta.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button