Kultura

Film o legendarnom fudbaleru Duletu Saviću otvara Festival sportskog filma na Zlatiboru

12. Međunarodni festival sportskog filma će se održati od 23-27. avgusta u dvorani KULTURNOG CENTRA i na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Nakon svečanog otvaranja XII Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru će biti prikazana nacionalna,  premijera filma „Dule Savić – a u Londonu muk“ rediteljke Branke Bešević Gajić i producenta Olivera Paunovića. Da se radi o filmskom ostvarenju koje je privuklo pažnju, govore već dobijene dve nagrade na festivalima u Vrmdži i Budvi. Filmska ekipa očekuje da će ovaj film biti zapažen i na Zlatiboru, jer se radi o dokumentarcu koji briše granice između dokumentarnog i igranog. Deo filma upravo je sniman na ovoj planini.

Film se ne bavi ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim dostignućima fudbalske legende, sniman je na fudbalskom stadionu „Jedinstva“ u Ubu, gde je Dule počeo svoju karijeru, i u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući, u Beogradu, na Zlatiboru, i na nezaobilaznoj Marakani.

„Film ima svoju nacionalnu premijeru i zvanično otvara međunarodni festival dokumentarnog sportskog filma 24. avgusta na Zlatiboru kada će i Dule Savić da primi nagradu za životno delo na moj predlog. Beogradska premijera zakazana je za 6. decembar 2023. kada se navršava 45. godina od kako je Dule dao gol Arsenalu u Londonu u devedesetom minutu i upisao sebe u istoriju Zvezde i srpskog fudbala“, najavio je Paunović.

U filmu govore: Dragan Džajić, Peca Popović, Dragan Gagi Jovanović, Matija Bećković, Pižon, Dragan Savić, Marina Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i Partizanovci: Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković, ali i mnogi drugi iz sveta sporta, kulture i umetnosti. I upravo ta lepeza ličnosti koji će se naći u dokumentarcu govori o tome da su se ljudi voleli, poštovali i uvažavali uprkos tome za koji tim su igrali, ili za koji klub su navijali.

Branka Bešević Gajić, rediteljka i Dule Savić

Film „Dule Savić, a u Londonu muk“ nastao je u produkciji Olivera Paunovića i produkcijske kuće City Grupa iz Niša. Branka Bešević Gajić je scenaristkinja i rediteljka ovog dokumentarnog ostvarenja, direktor fotografije je Nikša Malić Katanić i montažer Boban Rajković. Film traje 76 minuta.

Ulaz na festival je slobodan.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button