Turizam

Inovacije u planinskim centrima

Ovogodišnji, treći po redu, Samit planinskih centara centralne Evrope – MoReSCE 2023 održan je na Kopaoniku od 28. do 30. marta.

Fokus je na investicijama i inovacijama u planinskim centrina, posebno u vremenu koje dolazi nakon pandemije korona virusa u pravcu najavljenih investicionih ciklusa na planinama u regiji. Ovaj skup prilika je za saradnju i razmenu iskustava donosilaca odluka iz 25 planinskih centara sirom regiona.

Na jednom mestu tokom panela, ali i B2B sastanka, bili su predstavnici Ministarstva turizma Republike Srbije, direktori planinskih centara iz regiona, menadžeri turističkih destinacija, proizvođači opreme i pružaoci usluga na planini, kao i potencijalni investitori i partneri.

Na Samitu su, u okviru teme „Finansiranje velikih projekata“, predstavljeni različiti načini obezbeđivanja sredstava za ulaganja u planinske centre. Suština je u omogućavanju sadržaja tokom cele godine. Zlatibor je predstavljen kao dobar primer kompletnog planinskog centra koji živi 365 dana sa dobrim razvojnim planom i projektima poput gondole koji ga definišu kao dobar model razvoja u planinskom turizmu.

Predstavnici Gold gondole su uspostavili saradnju sa brojnim partnerima u pogledu unapređenja sadržaja i planova za nove projekte.

,,Ovakvi događaji važni su za praćenje savremnih trendova u planinskom turizmu, a po broju učesnika jasno je da je tržište Srbije izuzetno zanimljivo i da je svetla budućnost u razvoju planinskih centara ovog regiona”, izjavila je Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola.

Samit, koji organizuje JP „Skijalište Srbije“ i Centar za istraživanja i studije turizma, okupio je 85 učesnika iz 12 zemalja, 25 planinskih centara i 9 provajdera i proizvođača opreme. Cilj je stvaranje uslova za unapređenje konkurentnosti planinskih centara, umrežavanje aktera i povezivanje donosilaca odluka.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button