Kultura

Izložbom slika i skulptura Vlada Mitrovića otvorena 30. likovna kolonija u Trnavi (FOTO)

Jubilarna 30. likovna kolonija “Trnava – Vladimir Mitrović“ otvorena je 13. avgusta 2022. godine u ambijentu ovog lepog sela u domaćinstvu porodice Mitrović.

Zlatiborski pejzaži su neiscrpna inspiracija umetnicima, pa u ovom prostoru uz slikanje, druženje i razmenu mišljenja godinama nastaju prava remek dela. U okruženju doma Mitrovića i lepotama sela Trnave stvaraće narednih dana 12 slikara iz gradova Srbije: Tomo i Snežana Popović iz Beograda, Danijela Milovanović iz Požarevca, Slađan Ignjatović iz Bajine Bašte, Andrijana Adrijašević iz Čajetine, Valentina Todorić iz Užica, Branimir Ćirović iz Užica, Biljana Lazarević iz Čajetine, Đorđe Stanić iz Užica, Andrijana Đenić sa Zlatibora , Ljuba Mitrović iz Sirogojna , Sofija Stanić iz Šljivovice.

Otvarajući koloniju Gorica Stanić je u ime Kulturnog centra Čajetina poželela dobrodošlicu gostima i umetnicima, rekavši:

„Veliko je zadovoljstvo svih ovih godina raditi sa umetnicima. Sećanje na  Vlada Mitrovića, koji nije sa nama od 2016. godine, traje kroz njegove slike, skulpture, ali i porodicu koja iz godine u godinu ima veliku želju i volju da organizuje ovu likovnu koloniju.“

Nezaboravnom umetniku i dobrom čoveku Vladu Mitroviću svoja dela su posvetili zavičajni pesnici Mirjana Ranković Luković i Vukomir Božanić. Tekst Mirjane Ranković Luković, koji je prisutnima kazivao Žarko Božanić, završava se rečima:

„Naprosto te vidim, takvog kakav si bio, takvog kakav bi bio i takvog kakav ćeš biti u našim sećanjima, u našim pričama i u osećanjima i sećanjima onih koji te poznavali nisu, ali nam veruju, pa te takvog i sami kao pamte, Vladimire Mitroviću.“

Vukomir Božanić rekao je:

„Vlada sam poznavao i saradjivao s njim tek 5-6 godina. Za to vreme sam spoznao veličinu samoukog umetnika. Samo njemu znanim jezikom, šapatom, razgovarao je sa kamenom, ne samo sa ovih prostora, nego i dalje. Kad bi hteo da dariva, a to je često činio, tražio je od tog nekog da donese kamen iz svog kraja. Pored velikog umetnika, to je bio i veliki čovek, domaćin, glava kuće iz koje niko nije otišao prazne ruke. Bio je veliki čovek, ljudina, a opet tih, skroman i nenametljiv, tako da sam uveren da će tek budućnost vrednovati veličinu njegovog umetničkog dela, ne samo na ovim prostorima, nego u celoj Srbiji i svetu.“

Potom je pročitao svoje dve pesme posvećene Vladimiru Mitroviću Trnavskom. Jedna je nastala na koloniji 2015. godine, a druga nakon smrti njenog osnivača.

Tradicija je da se svake godine kolonija svečano otvori izložbom nekog od učesnika, a ove jubilarne godine simbolično je otvorena izložbom slika i kamenih skulptura tvorca ovog slikarskog zborovanja Vladimira Mitrovića.

Tokom svih godina trajanja kolonija je okupila preko tri stotine umetnika iz zemlje i inostranstva, a neki od njih su Milić od Mačve, Božidar Kovačević, Radomir Vergović, Milutin Dedić, Obrad Jovanović, Dragić Petrović Medoš, Vladan Terzić, Dragan Kecman. U njihovim delima ovekovečeni su predeli zlatiborskog kraja, koji se nalaze u mnogim kolekcijama ljubitelja slikarstva  širom zemljine kugle.

Kolonija će biti otvorena do 17. avgusta 2022. godine. Njen organizator je Kulturni centar Čajetina u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor i Ateljeom “Trnava”, a ove godine podršku organizaciji pružio je i Muzej “Staro selo” Sirogojno.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button