Čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com proglasio je pobednički svetski doručak i time je komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.
Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4.8, od maksimalnih 5. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.
Ukoliko niste probali ovaj zlatiborski specijalitet sada je prilika za to, a možete je spremiti i kod kuće.
Recept za spremanje komplet lepinje
Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je:
- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
- pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja – može se pronaći u pečenjarama ili pekarama)
Odsecite vrh lepinje, a donji deo (mora biti konkavan) premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka i još jednom promešajte u lepinji. Vrh lepinje, ovde nazvan poklopac, utisnete malo u lepinju da i on poprimi sastojke. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je sa zagrejanim pretopom po sopstvenoj želji.
Možete kao prilog uz ovaj specijalitet servirati kiselo mleko, naravno domaće, zlatiborsko.
Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.