Hrana

Na tržištu uskoro organski proizvodi mlekare „Naša Zlatka“ (VIDEO)

Mlekara „Naša Zlatka“, osnovana 2017. godine u čajetinskom naselju Кriva Reka, i koja radi u okviru Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“, uskoro kreće u proizvodnju organskih proizvoda od istog takvog mleka.

„Mlekara je trenutno malih kapaciteta i zenit u našoj preradi je nekih dve hiljade litara mleka dnevno koje prikupljamo od oko 40-ak kooperanata. Prepoznali smo male proizvođače, iz udaljenih sredina, i to su kategorije proizvođača koje tržište kao takve ne prepoznaje“ naglasio je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko agrara“.

Marko Marić, foto: Opština Čajetina

„Radimo na taj način što činimo sve da ljudi ostanu na svojim pragovima, da ostanu na svojim imanjima i da bez obzira na količine mleka koje proizvedu, a definitivno su sjajnog kvaliteta, budu prepoznati i podržani sa naše strane“ ističe direktor Marić.

„Ono što je specifičnost i što je naša projekcija za budućnost jeste da ova mlekara bude prepoznata po svojim organskim proizvodima. Sada imamo organsko mleko od koga još uvek ne pravimo organske proizvode, ali ga kao pasterizovano već prodajemo. To je početak i u nekom momentu ćemo stići u situaciji da svi naši mlečni proizvodi budu organski, odnosno da svi naši kooperanti pređu sa konvencionalnog na organski način proizvodnje“.

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. Кao vid podrške razvoju poljoprivrede, PD „Zlatiborski Eko Agrar“ je vlasnik žiga garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“ i ovaj žig mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine i proizvedeni u okviru iste. Izuzetak čine suvomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije Srbije. Pored proizvoda, ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru PD “Zlatiborski Eko Agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Кrivoj Reci koji poseduje mehanizaciju za obavljanje svih poljskih radova u poljoprivredi čime se poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina omogućava korišćenje savremene mehanizacije a samim tim se obavlja i odgovarajuća primena agrotehničkih mera.

Кao još jedan vid razvoja poljoprivrede u Opštini Čajetina planirano je otvaranje Agrobiznis centra koji će objediniti mlekaru „Naša Zlatka“ i Agrotehnički centar koji će biti upotpunjen novim sadržajima kao što su sušara i hladnjača. Кrajnji cilj ovog projekta je da kooperanti postanu suvlasnici i da ostvare koristi prodajom finalnih proizvoda.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button