Kultura

KUD Spasovdanski vez nastupom Povratak se predstavio Zlatiboru

Posle veličanstvenog koncerta Danice Crnogorčević, vokalnog sastava Đerdan i večeri aforizama i pesme, program Zlatiborskog kulturnog leta nastavljen je večeras, 27. jula nastupom KUD-a Spasovdanski vez iz Drenovca.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Jednoipočasovni nastup ovog kulturno-umetničkog društva sa početkom u 19 časova na pozornici Kraljevog trga, pod simboličnim nazivom „Povratak“ bio je istinski povratak igri, živosti i titravosti starih vremena, narodnoj pesmi i nošnji, šajkači i šubari, srpskoj tradiciji i srpskom domaćinu.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

„Spasovdanci“ su se predstavili nizom koreografija i pesama prvog ansambla i mladih igrača uzrasta do 12 godina. U toku nastupa posetioci i okupljena publika na Kraljevom trgu u ritmu i igri programa Povratak
pratili su aplauzima igrače na sceni i sa njima prošli kroz nekoliko krajeva Srbije; od Šumadije i Trstenika, preko prolećnih pesama, igara i običaja Crnorečja do igara iz Vladičinog Hana, okoline Negotina i Kobišnice. Velike simpatije publike pobrali su mališani, muška pevačka grupa izvođenjem narodne pesme „Tri devojke zbor zborile“, i završna koreografija sa Vlaškim kolom, što je sve doprinelo da prijatno julsko veče na Zlatiboru ostane svima u divnom sećanju.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Kulturno umetničko društvo „Spasovdanski vez“ iz Drenovca osnovano je 19. marta 2013.god. Od osnivanja do danas KUD „Spasovdanski vez“, beleži uspone na polju scenskog prezentovanja narodne igre, pesme i muzike. Umetnički rukovodilac ansambla je Dragan Velimirović, a predsednik ansambla je Aleksandar Mihajlović. Široki koreografski prikaz Spasovdanci su potražili u trajnim vrednostima narodne umetnosti i radi
se na tome da se i dalje neguje uz stalno umetničko oblikovanje i korišćenje folklornog bogatstva.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button