Društvo

Lagane staze i bogatstvo sadržaja čine Zlatibor omiljenim među seniorima (FOTO+VIDEO)

Lagane pešačke staze, pitomi predeli, blaga klima, „ruža vetrova“, kulturni sadržaji, izleti u neposrednoj okolini – sve su to razlozi zbog kojih je Zlatibor popularan među turistima starije životne dobi.

Mnogobrojne su mogućnosti za aktivan i miran odmor na Zlatiboru za seniore, a ovo su samo neki od predloga.

1. Pešačite do Spomenika na Šumatnom brdu – Uređena i osvetljena staza sa blagim usponom omiljena je među turistima i meštanima. Spomenik je od centra udaljen nešto više od 2km, a podignut je 1967. godine u čast stradalih boraca u Drugom svetskom ratu. Na samom spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu“. Ovde se ukrštaju mediteranski i kontinentalni vetrovi i nastaje blagotovorna „ruža vetrova“.

Foto: TOZ

2. Prošetajte do trim staze na Karauli – Ako ste raspoloženi za laganiju šetnju, uputite se na brdo Karaula. Prednost ove šetnje je što se Karaula nalazi u blizini centra, a prolazi se kroz prelepe predele. Čeka vas uređeni vidikovac na kom se možete odmoriti i uživati u predivnom ambijentu borove šume. Ili, vežbati na trim stazi.

3. Obiđite izletište Oko i natočite lekovitu vodu – Izletište je udaljeno nekoliko kilometara od centra, ali put je ravan, asfaltiran, pa šetnja nije mnogo zahtevna. Uživaćete u pogledu na pitome zlatiborske pejzaže, a videćete i spomen česmu podignutu 1930. godine u slavu ratnika iz sela Branežaca i Semegnjeva poginulih u ratovima 1912-1918. Sam prota Radoslav Simić je izabrao livadu oko izvora zvanog Oko za koji su ljudi smatrali da je lekovit za vid, kako bi se tu podigla spomen česma ratnicima, a zatim i izletište.

4. Uživajte u vožnji Gold gondolom – Nova zlatiborska atrakcija Gold gondola oduševljava sve generacije. Kako i ne bi, kad pruža pogled iz ptičje perspektive na blaga zlatiborska brda, pitome pašnjake, ponosne borove. Osim u vožnji, možete uživati i u šetnji na Ribničkom jezeru, gde se nalazi međustanica. Gondola je duga 9 kilometara i spaja centar Zlatibora sa vrhom Tornik.

Foto: TOZ

5. Posetite muzej „Staro selo“ u Sirogojnu – Jedini muzej na otvorenom u Srbiji „Staro selo“ udaljen je 26 km od centra Zlatibora. U muzeju se nalaze stare brvnare koje čuvaju duh prošlih vremena i podsećaju na život u zlatiborskom kraju u 19. veku i početkom 20. veka. Za šta su služili vajat, kačara, mišana, šta znače istočna, a šta zapadna vrata – sve će to posetioci saznati prilikom posete ovom jedinstvenom muzeju. Ne propustite ni „Muzej pletilja“ koji govori o značaju i slavi zlatiborskih pletilja čije su rukotvorine nosile poznate glumice i prve dame širom sveta.

Foto: TOZ

6. Vežbajte i plivajte u „Čigoti“ – Pažljivo osmišljeni programi za penzionere uključuju šetnje u prirodi po svežem planinskom vazduhu, pregled specijalista, specijalni režim ishrane, vežbe u bazenu i fitnes sali. Izaberite neku od fizikalnih terapija, plivajte u zatvorenom poluolimpijskom bazenu ili vežbajte sa instruktorima u fitnes sali.

7. Kupite tradicionalne proizvode na pijaci – Kakva bi poseta Zlatiboru bila bez kupovine tradicionalnih proizvoda? Na zlatiborskoj pijaci koja se nalazi u samom centru, možete pronaći kajmak, sir, pršutu, med, šumsko voće, ali i vunene džempere, čarape i druge ručno rađene proizvode da vas greju u hladnim danima.

8. Svratite do Kulturnog centra – na film, predstavu ili izložbu – Kulturni centar nalazi se u neposrednoj blizini Kraljevog trga i jezera. U prelepoj sali Kulturnog centra, u opuštajućem ambijentu, održavaju se bioskopske projekcije i igraju pozorišne predstave, pa je ovo pravo mesto za popodnevne i večernje sate na Zlatiboru.

Ako više volite likovnu umetnost, svratite do galerije i uživajte u nekoj od izložbi. Film, predstava ili izložba – nema sumnje da ćete u Kulturnom centru pronaći nešto po svom izboru.

9. Razgledajte Muzejsku zbirku biblioteke u Čajetini – Raj za ljubitelje istorije nalazi se u biblioteci u Čajetini, na samo nekoliko kilometara od centra Zlatibora. Muzejska zbirka čuva raznovrsne predmete zahvaljujući kojima ćete saznati kako se živelo, ali i ratovalo u ovom kraju.

Najreprezentativnija je spomen zbirka armijskog generala Krste Smiljanića, u okviru koje se nalaze karabin, sablja i gusle. Tu je i Sveti gral među kolekcionarima, nedavno otkriveni jurišni nož M24 koji je pripadao jurišnim odredima Vojske Kraljevine Jugoslavije. Videćete kako izgleda pokućstvo iz zlatiborskih brvnara, čašice za rakiju koje su od čaura pravili vojnici sa Solunskog fronta, a saznaćete i koji minerali i stene su karakteristični za područje opštine Čajetina.

10. Osetite mir u manastirima Uvac i Dubrava – Netaknuta priroda i spokoj očekuju vas u manastirima Uvac i Dubrava. Manastir Uvac nalazi se u selu Stublo, pored istoimene reke. Nekoliko puta je rušen i obnavljan, a jedini svedok trajanja, uspona i rušenja ove svetinje je vinova loza stara nekoliko vekova koja se nalazi sa istočne strane crkve.

Foto: TOZ

Pet kilometara uzvodno od manastira Uvac, nalazi se manastir Dubrava. Za otkrivanje ovog srednjovekovnog manastira najzaslužniji je jeromonah Danilo. Dok je službovao u manastiru Uvac, više od dve godine proveo je lutajući po zlatiborskim padinama u potrazi za ruševinama svetinje koja mu se nekoliko godina pre dolaska u Uvac počela ukazivati tokom molitvi. Oba manastira nalaze se u netaknutoj prirodi, pa poseta ovim lokalitetima predstavlja odmor i za oči i za dušu.

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button