Društvo

Na Zlatiboru dogovoreno jačanje saradnje Srbije i Rusije

„Ovo je veliki dan i za Srbiju i za opštinu Čajetina i mogu da kažem da smo na pravi način iskoristili održavanje 19. sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije na Zlatiboru da predstavimo svoje potencijale i da pozovemo ruske investitore da ovde ulažu. Jedina smo lokalna samouprava u Srbiji koja ima Kancelariju za saradnju sa Rusijom, koju smo osnovali još 2015. godine, i koja je za sada, u turističkom smislu, ispunila svoj pun značaj. Na ekonomskom planu ima još više potencijala da putem ove kancelarije predstavimo tradicionalne proizvode Zlatibora ruskom tržištu“, izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je u svojstvu domaćina prisustvovao ovom međudržavnom skupu.

Zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov je obišao turističke potencijale Zlatibora i opštine Čajetina a posebno je bio zadovoljan što je iz ptičije perspektive, vožnjom Zlatiborskom gondolom, još bolje uspeo da upozna Zlatibor i sagleda potencijale za ulaganja firmi iz Rusije. „Nama su Rusija i ruski narod kroz istoriju uvek pomagali i činjenica je da su nakon Drugog svetskog rata kod nas prvi lekari, inženjeri i arhitekte upravo bili Rusi“ nastavio je Stamatović.

„Taj kontinuitet se nastavlja i dan-danas, i nadam se da će ova poseta Jurija Borisova Čajetini značiti da će investitori iz Rusije krenuti da u većem broju ulažu na Zlatiboru, na teritoriji opštine Čajetina i u celoj Srbiji. Takođe i da ćemo mi odavde u značajnijem obimu plasirati svoje proizvode na teritoriji Ruske Federacije“ zaključio je Stamatović.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je izjavio da mu je „drago da je veliki broj gostiju iz Rusije mogao da se ovde na Zlatiboru upozna sa lepotama Srbije a to je potvrdilo njihovo oduševljenje toplim prijemom i divnom prirodom ovog dela Srbije. Posebno bih želeo da se zavalim opštini Čajetina i njenom predsedniku Milanu Stamatoviću na izuzetno dobroj organizaciji, na toplom i srdačnom prijemu“

Zamenik premijera Ruske Federacije Jurij Borisov je izjavio da su učesnici „na današnjoj sednici Međudržavnog komiteta za saradnju Srbije i Rusije uspeli da razmotre sva značajna pitanja bitna za saradnju naših dveju zemalja, od energetike preko industrije do zdravlja, saobraćaja ili upotrebe informacionih tehnologija. Posebno bih istakao značaj saradnje na poslovnom planu, i u tom smislu smo uspeli da obnovimo našu robnu razmenu i da je dovedemo na nivo na kom je bila pre početka pandemije“. Borisov na kraju zahvalio svojim srpskim domaćinima i naglasio da „ne samo da imamo prijateljske, već imamo prave bratske odnose“.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button