Sport

Održan 15. Seoski višeboj u Jablanici

U nedelju 27. juna u selu Jablanica održan je 15. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u tradiocionalnim zanatima, veštinama i sportovima.

Program manifestacije otvorio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i izrazio zadovoljstvo da se sada usled situacije sa korona virusom, ljudi sve više okreću selima i prirodi za razliku od pre 15 godina kada se uspostavljala ova manifestacija.

Foto: Tursitička organizacija Zlatibor

Prisutnima se i u ime organizatora TU Jablnica obratio Vujo Božanić i dodelio plakete zahvalnice Turističkoj organizaciji Zlatibor, Sportskom centru Čajetina, KJP Zlatibor i Opštini Čajetina zbog velike pomoći u održavanju tradicije ove manifestacije. Manifestaciju je podržao i naš proslavljeni fudbaler Milovan Rajevac koji je prisutnima poželeo lep provod i sreću u nadmetanjima.

Foto: Tursitička organizacija Zlatibor

Usledio je bogat kulturno – umetnički program u kome su nastupili pevačka grupa “Tornik”, pevačka grupa “Raspevani Zlatibor”, KUD Zlatibor…

Foto: Tursitička organizacija Zlatibor

U sportskom delu programa najuspešniji bili su Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Stefan Gavrić bacanje kamena sa ramena, Miloš Đurđić u prevlačenju klička, Petar Didanović skok u vis iz mesta, dok je Stefan Gavrić bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Tornado Luke Panovića, dok je ekipa “Zlatibor” pobedila u prevlačenju konopca. U ručnom struganju dubećom testerom i prestrugivanju testerom kladarom ekipa najbrža je bila ekipa Milana Bakića.

Foto: Tursitička organizacija Zlatibor

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešniji je bio Ivan Zorić, u dvopregu najbolji je bio Nikola Petrović, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Jugoslava Gojgića.

Na manifestaciji je prisustvovao veliki broj meštana zlatiborski sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće u manifestaciji mladih i kao takmičara i kao posmatrača i to pokazuje da će se ova tradicija negovati još dugo.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button