DogađajiTurizam

Održan 17. Seoski višeboj – Jablanica 2023 (FOTO)

U nedelju 11. juna u zlatiborskom selu Jablanica, održan je „17. Sabor tradicije zlatiborskog kraja – Seoski višeboj Jablanica 2023“, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Nastupom trubačkog orkestra i pevačkih grupa koje čuvaju tradicionalan način pevanja izvika, započet je svečani program. U ime organizatora, Turističkog udruženja Jablanica, obratila se Bojana Božanić i istakla da je posebno raduje sve veći broj mladih koji učestvuju u organizaciji ove manifestacije, kao i onih koji se takmiče i tako čuvaju tradiciju ovog kraja. Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je rekao da lokalna samouprava uvek stoji iza manifestacija koje čuvaju i neguju ono što su nam preci ostavili, a potom je i svečano otvorio program manifestacije.

Foto: TO Zlatibor

Usledio je bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo četrnaest pevačkih grupa iz Knića, Rudog, Užica, Bajine Bašte, Požege i Zlatibora. Posetioci su uživali u zvuku frule Marka DŽambasovića. A pored tradicionalnih zvukova, na ovogodišnjem Višeboju moglo se čuti i nekoliko italijanskih numera uz poeziju.

U sportskom delu programa najuspešniji su bili

Uroš Milićević u disciplini skok u dalj iz mesta, David Jadžić u bacanju kamena s ramena, Branimir Gazdić u prevlačenju klička, Dušan Simeunović u disciplini skok u vis iz mesta, Dragomir Maksimović u prevlačenju rukom u sunožnom stavu, dok je Staniša Petričević bio najbolji u disciplini puzanje uz banderu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijana Radovića, dok je ekipa “Gostinica” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slobodan Janković, Slaviša Radović i Mića Radović, dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Radojice Bakića i Stojana Udovičića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Marka Jokića,  u dvopregu par Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Milana Žunića.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i „Katran dani“. Ove godine katranica je potpaljena u subotu 10. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio direktor Inovacionog biznis centra, Darko Đurović. „Katran dani“ čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, prisustvovao veliki broj posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć MZ Jablanica, JP „Gold Gondola“ Zlatibor, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, KJP „Zlatibor“ Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button