DogađajiKultura

Održane 10. Pesničke vatre zlatiborske (FOTO)

Tradicionalnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu i kazivanjem pesama u Кulturnom centru Zlatibor obeležena je tradicionalna manifestacije „Pesničke vatre Zlatiborske“, susreti pesnika na Zlatiboru koji su ove godine posvećeni 130-oj godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog.

Ovogodišnji dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je pesnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Foto: Opština Čajetina

Prisustvujući paljenju ove specifične „pesničke“ vatre, predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić je ukazao da se na ovogodišnjim „Pesničkim vatrama zlatiborskim“ obeležavaju tri značajna jubileja – 10. godina ove manifestacije lepe reči, 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, srpskog književnika, novinara, prevodioca i diplomate i isto toliko od početka organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, je obraćajući se pesnicima i ostalim gostima naglasio da

„kao lokalna samouprava puno ulažemo u kulturu i pritom se trudimo da sve ono što je tradicionalno uklopimo sa onim modernim, da se podsetimo dela naših poznatih i priznatih naučnika i pesnika koji su dali ogroman doprinos da se ne zaboravi naša kultura, vera, istorija i tradicija.

Foto: Opština Čajetina

Osim investicija u oblasti razvoja turizma i brojne manifestacije iz oblasti kulture su veoma doprinele pozitivnoj slici o Zlatiboru i kompletnoj opštini Čajetina“ istakao je Stamatović pred publikom u Кulturnom centru Zlatibor.

O pesmama Selimira Radulovića je govorio Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske, a poeziju ovogodišnjeg dobitnika Povelje su kazivali prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Кovačević. Posebnu draž ovim pesničkim susretima svojim nastupom je dao dečiji hor „Mlađani građani“ sa Zlatibora.

Foto: Opština Čajetina

Zahvaljujući se na nagradi, Radulović je podsetio prisutne

„da je Crnjanski bio pesnik novog svetskog bola, ali i da nije raskidao veze sa tradicijom“, a svoje izlaganje je završio rečima Ave Justina „da iako živi u trzajima muke i bola, srpski narod živi, živeće i nadživeće sve to“.

Foto: Opština Čajetina

Stihove Miloša Crnjanskog govorio je dramski i filmski umetnik Lazar Ristovski, a svojim pesmama publiku su pozdravili učesnici Međunarodnog susreta pisaca Jelena Bujevič iz Ukrajine, Čedomir Vukićević iz Crne Gore i zavičajne pesnikinje zlatiborskog kraja Mirjana Ranković Luković i Marija Vulović.

Foto: Opština Čajetina

Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button