DruštvoTurizam

Opevan u pesmi, ime je dobio po legendi a danas osvaja lepotom prirode – LJUBIŠ (VIDEO)

Na samo 25 kilometara od centra najposećenijeg turističkog centra u Srbiji, Zlatibora nalazi se prava mala turistička čarolija – ime joj je LJUBIŠ. Priroda koja pleni i velika ponuda atraktivnog sadržaja svrstava selo Ljubiš u red atraktivnih mesta ne samo za odmor već i dobru zabavu.

Prema legendi, nekada davno dvoje mladih, devojka Jelena, sa ljubiške Previje i mladić Milan iz Ljubiša, puno su se zavoleli ali nisu mogli da svoju ljubav krunišu brakom i potomstvom, jer je Jelena bila siromašna devojka bez miraza, što je u to vreme bilo očigledno “neoprostivo” a Milanov otac, kovač i jedan od najbogatijih ljudi u kraju nije dozvolio da se ta ljubav nastavi brakom. Milan se tada odao alkoholu, napustio kovački zanat i otišao zauvek iz sela dok je Jelena obaćala i sebi i drugima da se nikada neće udavati, ona je ostatak života provela sama, čuvajući ovce. Kao spomen na ovu neostvarenu i zabranjenu ljubav dvoje mladih koji su se voleli, selo je dobilo ime – Ljubiš.

Tako zvuči legenda, a kako Ljubiš izgleda danas pogledajte u divnoj reportaži Turističke organizacije Zlatibora.

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button