DogađajiDruštvo

Opština Čajetina darodavac 70 hektara zemljišta manastiru Hilandar (FOTO)

Uz prisustvo brojnih zvanica u zdanju Kulturnog centra Zlatibor 08. jula 2022. godine održana je svečanost povodom uručenja odluke Skupštine opštine Čajetina o dodeli 70 hektara zemljišta u opštinskom posedu manastiru Hilandaru.

Svečanost je započela uz molitvu „Oče naš“ na crkvenoslovenskom i „Bogorodice djevo“ u izvođenju crkvenog hora „Sveti Đorđe“ pri crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Užica. Usledila su dva filma, jedan o svetoj srpskoj carskoj lavri, manastiru Hilandaru i drugi o parceli koju je opština Čajetina odlikom o otuđenju bez naknade dodelila kao metoh (imanje) manastira Hilandar na teritoriji Zlatiborskog okruga, a ujedno i najveće imanje u celini koje poseduje crkvena institucija u ovom delu Srbije, sa ciljem realizacije naučno – obrazovnih kampova, koji bi prerasli u obrazovnu i duhovnu ustanovu u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije.

Odluku o dodeli zemljišta manastiru Hilandaru, odnosno igumanu manastira Hilandara visokoprepodobnom arhimandritu Metodiju, svečano je uručio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

U svom obraćanju ovom prilikom predsednik opština Čajetina, gospodin Stamatović poručio je da nije samo opština Čajetina učinila dobro delo, već i Vlada Republike Srbije podržavši ovu inicijativu koja se izrodila još pre par godina prilikom boravka delegacije opštine Čajetina na Svetoj gori i manastiru Hilandar.

Opština Čajetina godinama unazad je doprinosila obnovi manastira posle požara, a ceo današnji događaj jeste inspirisan željom i namerom za negovanjem i očuvanjem svetosavske sabornosti i tradicije srpskog naroda čemu je manastir Hilandar i posvećen skoro hiljadu godina, kroz uspostavljanje budućeg obrazovno-duhovnog i edukativnog centra po uzoru na velike svetske koledže a na večno dobro i blagoslov svih žitelja opštine Čajetina i cele Srbije.

Nakon čina uručenja iguman manastira Hilandara, visokoprepodobni arhimandrit Metodije u svom govoru okupljenima iskazao je veliku radost jer se sveštensto manastira već godinama unazad na Zlatiboru i u opštini Čajetina oseća kao kod kuće, a od ovog dana i kao svoj na svome.

Takođe, napomenuo je da se u Hilandaru čuvaju povelje, drevnih careva, darodavaca i vladara srpskih, a među njima imaće svoje mesto i ova današnja Odluka, a isto tako kako u Tipiku Svetog Save stoji sveštenstrvo manastira kroz vekove čuva, i nastojaće da čuva i uveliča ono što se stekne, jer se i cela imovina Hilandara, zapravo imovina Svetog Save i da će se potruditi da se ovoj dobijenoj parceli da najveći smisao, i duhovni i nacionalni.

Sa tim u vezi, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, u ime manastira Hilandar, predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću, uručio je zlatnik kao priznanje i blagoslov svim Čajetincima i Zlatiborcima:

„Opštini Čajetina za učinjeno dobrotvorstvo Svetom manastiru Hilandaru“.

Reč je o zlatniku izrađenom povodom sedamstogodišnjice upokojenja hilandarskog ktitora Svetog kralja Milutina (1321- 2021), u ograničenom broju od deset primeraka,koji se dodeljuje po odluci Sveštenog sabora staraca Svete carske srpske lavre Hilandara i sa blagoslovom Igumana Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button