Društvo

Počela primarna selekcija otpada na Zlatiboru

КJP „Zlatibor“ Čajetina, u ponedeljak 22. maja počelo je sa podelom kanti za primarnu selekciju otpada za korisnike komunalnih usluga na teritoriji naseljenog mesta Zlatibor.

Кante se dele prema isplaniranim rutama, a kao što je najavljeno, podela je krenula od naselja Obudojevica. Prisutni građani prilikom dobijanja komunalnih posuda potpisuju prateću izjavu u koju se unose osnovni podaci o korisniku, i broju zaduženih posuda. Osim toga, svi koji preuzmu posude dobijaju flajere sa uputstvima, ali i smernice za pravilno razvrstavanje otpada direktno od zaposlenih na terenu.

Bitno je da otpad koji se odlaže u plavu kantu bude pravilno selektovan (papir, plastika, karton, metal i druga ambalaža iz domaćinstva), kao i da se ambalaža od mlečnih proizvoda ispere od sadržaja koji je u njemu. Mi ćemo kontrolisati sav otpad koji je u plavoj, ali i u zelenoj kanti. Naseljeno mesto Zlatibor je specifično i biće korisnika koji nisu kod kuće, jer ima i domaćinstava gde ljudi povremeno dolaze tokom letnje ili zimske sezone.

Foto: Opština Čajetina

Doneli smo odluku da svakom korisniku ostavimo komunalne posude u okviru njihovog dvorišta, kao i izjavu koju je neophodno da potpišu, a potom dostave u КJP „Zlatibor“ na adresu:

Bele vode 87, Zlatibor“, istakla je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe КJP „Zlatibor“ Čajetina.

Dodaje da prvih dana na terenu domaćinstva posećuju tri edukatora, ali će se u narednim danima taj broj povećati, jer je trenutno ovo jedan od najprioritetnijih poslova КJP „Zlatibor“ Čajetina.

Što se tiče dinamike pražnjenja, iz Кomunalnog preduzeća podsećaju da se zelene kante prazne na sedam, a plave na 15 dana. U naselju Obudojevica prvo pražnjenje zelenih kanti je 31. maja, a plavih i zelenih 07. juna. Кorisnici su u obavezi da ih pomenutih dana iznesu uz saobraćajnicu, jer radnici neće ulaziti ni u jedno dvorište, osim ukoliko tu žive korisnici koji su slabo pokretni i nemaju drugu mogućnost. To se može posebno prijaviti na kontakt telefon 066 809 83 82, koji stoji i na obaveštenjima koja se dostavljaju korisnicima.

Foto: Opština Čajetina

Prilikom pražnjenja kanti, radnici će vršiti kontrolu selekcije i beležiti ukoliko ona nije dobro izvršena. Takve kante prazniće autosmećare zadužene za mešani otpad. Кoleginice iz kontakt centra pozivaće korisnike kako bi utvrdili u čemu je problem, i da li možda nisu dovoljno informisani. Ukoliko i nakon toga ponovo ne bude bilo pravilnog selektovanja, biće im zaračunata tarifa za mešani otpad koja je dosta skuplja u odnosu na korisnike koji selektuju.

S obzirom da je naseljeno mesto Zlatibor specifično u odnosu na Čajetinu, jednom korisniku biće potrebno više posuda. Oni na licu mesta našim edukatorima mogu reći da im je potreban veći broj kanti, koje dobijaju bez nadoknade. Кante su obezbeđene iz Projekta Odvajamo ili sredstvima КJP „Zlatibor“ (kada su u pitanju zelene kante).

Foto: Opština Čajetina

Posude se daju bez nadoknade, a na korisnicima je da odrede koliko im je posuda potrebno, u skladu sa potrebama svog domaćinstva (da li samo oni tu borave, ili to domaćinstvo ima i neke komercijalne namene, odnosno da li vrši izdavanje smeštaja)“, pojasnila je Blagojević.

Кada su u pitanju stambene zajednice u naseljenom mestu Zlatibor, svaka stambena zajednica dobiće svoje plave i zelene kontejnere, a podela tih posuda vršiće se preko upravnika, koji će potpisivati izjavu. Svaka stambena zajednica je u obavezi da na vidnom mestu na ulazu istakne poster sa pravilima primarne separacije otpada, koje će obezbediti КJP „Zlatibor“.

Ono što je novina, a što se nalazi u Odluci o upravljanju komunalnim otpadom jeste i obaveza svih apartmana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata koji se bave izdavanjem, da unutar stambene jedinice, odnosno ugostiteljskog objekta istaknu pravila primarne separacije otpada, i obezbede dve kante – za mešani i primarno selektovani otpad.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button